Desna ruka gradskog HDZ-a, Mate Lukić, o kupanju na Morskim orguljama: “Uži centar grada treba bazirati na mirnom i profinjenom turizmu”

Da se turisti, ali i domaći, kupaju na Morskim orguljama, svakodnevna je praksa, posebno izražena u onim ljetnim mjesecima kada je kupanje aktualno.

No, malo njih zapravo zna kako je kupanje na Morskim orguljama – zabranjeno. Odluka je to iz 2008. godine koju je donijelo Gradsko vijeće.

E pa da im osvježi pamćenje te educira, ako to nisu znali, odlučio je Mate Lukić.

Uputio je dopis medijima koji prenosimo u cijelosti.

“Brojni građani apeliraju da se iznađe hitno rješenje za problem koji ne trpi odgodu niti može čekati idući aktualni sat već zahtjeva promptnu reakciju.

Naime, već ustaljena praksa kupanja na Morskim orguljama i Pozdravu Suncu je opasna i potencijalno pogubna što je razvidno iz  primjera kada su valovi odbacili djevojku na rivu koja je tom prilikom zadobila ozljede glave. Ista je bila u vidno alkoholiziranom stanju. Događaj se dogodio na dan festivala na istoj lokaciji. Također, korištenje spomenutih znamenitosti koje predstavljaju zaštitni simbol Zadra kao kupališta je krajnje neprimjereno. Kao nužnu mjeru potrebno je staviti tablu kojom će se istaknuti zabrana kupanja na spornim lokacijama i time zaštiti kulturnu baštinu s jedne i sigurnost i zdravlje ljudi s druge strane.

Ništa manje neprikladne nisu ni zabave koje se organiziraju na istom mjestu zbog čega glasna glazba i prizori razuzdanih mladih narušavaju ugled Grada i turizam kojem težimo.

Postoje druge lokacije koje su daleko prikladnije za takvu vrstu zabave dok se uži centar grada treba bazirati na miran i profinjen turizam čime bi pratili trendove nekih drugih gradova, poput Dubrovnika gdje se neprimjereno odjeveni i pijani posjetitelji kažnjavaju.

Ukoliko u našoj osnovnoj ponudi i dalje budu kupanje na orguljama, loši partiji u centru i padanje sa bedema, teško ćemo pravdati status najskupljeg grada u državi.

Mi smo ti koji prvenstveno moramo pokazati da držimo do našeg grada i njegovih znamenitosti jer u protivnome neće ni oni koji su došli na nekoliko dana”, piše Mate Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...