Dijete u njemačkom vrtiću zaraženo majmunskim boginjama

Prvo dijete u vrtiću u Njemačkoj zaraženo je virusom majmunskih boginja. Ovu informaciju je za njemačke medije potvrdilo Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo i integraciju. Prema Ministarstvu, zaražena osoba je četverogodišnja djevojčica iz Pforzheima u Baden-Württembergu.

Dijete dosad nije pokazivalo nikakve simptome bolesti, a navodno se zarazilo od zaraženog člana obitelji. Dijete i još jedan ukućanin sada su pod zdravstvenim nadzorom. Izvan obitelji, kaže se da nije bilo drugih bliskih kontakata. Ipak, mnogi se pitaju može li se virus sada proširiti u vrtićima i školama.

“Bilo je zapravo jasno da će se to dogoditi u jednom trenutku. Ipak, to neće biti velika stvar”, smatra jedan njemački liječnik.

Sve dok obitelj i dječji vrtić obraćaju pozornost, ova se infekcija može dobro izolirati.

Kako bi se spriječile takve infekcije putem predmeta, tipične površine poput kvaka na vratima treba dezinficirati.

Liječnici preporučuju pranje plišanih dekica, jastuka, plišanih igračaka. Sve to treba dezinficirati. Pranje je obično dovoljno, ali opreza nikada dosta, s obzirom da se radi o djeci i vrtiću.

Opasno za djecu!

Zaraza majmunskim boginjama opasnija je za djecu nego za odrasle, smatraju njemački liječnici. U najgorem slučaju čak ova bolest može biti smrtonosna. No brojke nisu posve pouzdane, budući da nalazi o majmunskim boginjama uglavnom dolaze iz endemskih zemalja poput Afrike, koje imaju lošiju medicinsku skrb.

Nema razloga za brigu

Kontakti zaražene osobe trebaju razmisliti o cijepljenju. “Prednost majmunskih boginja je u tome što je cijepljenje još uvijek učinkovito nakon kontakta sa zaraženom osobom”, rekao je liječnik.

Europa je predvodnik u zarazi majmunskim boginjama. Između 60 i 70 posto poznatih slučajeva je u Europi. Španjolska posebno ima vrlo visok broj zaraženih.

Liječnici pretpostavljaju da će učestalost zaraze ponovno pasti prema jeseni/zimi, piše Fenix magazin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...