Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 Celzijevih stupnjeva!

Azorska anticiklona proteže se iznad Europe. Mlazna zapadna struja na visini 10 kilometara prolazi sjeverno od Velike Britanije, nad sjeveroistokom Skandinavskog poluotoka skreće prema jugu i jugozapadu te nad srednju Europu dolazi kao sjeveroistočni vjetar. Anticiklonalni vrtlog je nad velikom Britanijom, a visinska ciklona zapadno od Pirinejskog poluotoka vuče topli saharski zrak prema sjeveru nad Europu. Nad Panonskom nizinom formira se visinska ciklona koja se retrogradno, s istoka prema zapadu, premješta i donosi nestabilan hladniji zrak s Crnog mora nad naše krajeve.

Naoblaka i oborina u takvoj vremenskoj situaciji nad naše krajeve dolaze sa sjeveroistoka. Vrijeme će danas biti pretežno sunčano uz sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaku buru koja će poslijepodne oslabiti i skrenuti na maestral.

Poslijepodne u planinskim krajevima unutrašnjosti više naoblake, a na jugu Jadrana moguć je pokoji lokalni neverin. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 25 do 30, a na Jadranu od 32 do 35ºC.

Za petak prognoziramo promjenljivo oblačno vrijeme uz visoku i srednju naoblaku s duljim sunčanim razdobljima. U noći na subotu naoblačenje sa sjeveroistoka uz mjestimice slabu kišu. Subota pretežno oblačno s kišom. Više kiše u istočnim krajevima unutrašnjosti te na južnom Jadranu.

Oblačno s povremenom slabom kišom bit će i u nedjelju u Slavoniji i Baranji te na južnom Jadranu, dok će se u ostatku zemlje razvedriti i biti djelomice sunčano.

U ponedjeljak na praznik Velike Gospe prognoziramo sunčano vrijeme uz mali porast temperature. U utorak sa sjeveroistoka kratkotrajno naoblačenje uz malu vjerojatnost za slabu kišu u istočnim krajevima unutrašnjosti, na Jadranu i u zaobalju.

Od utorka do kraja tjedna porast temperature zraka uz obilje sunca. Najviše dnevne temperature krajem tjedna u unutrašnjosti od 38 do 39ºC – dolazi novi toplinski val. Na Jadranu će od utorka biti sunčano, toplo i vruće uz umjeren do jak jugozapadni vjetar – lebić te poslijepodnevni maestral. Najviše dnevne temperature bit će oko 35ºC.

Prognoziramo da će idući toplinski val početi nakon Velike Gospe i trajati tjedan dana. Kraj toplinskog vala obilježit će prodor hladne fronte praćen grmljavinom, pljuskovima i udarima vjetra te padom temperature za 10 do 15ºC, stoji u prognozi N1 televizije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...