Doznali smo koliko će iznositi naknada za povrat boca kada prijeđemo na euro?

Službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine bit će euro. Bit će to velika promjena za sve građane – plaće i sve cijene iskazivat će se u eurima, ali to će se primjenjivati i na niz drugih stvari.

Naime, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je najavio da će Vlada zbog uvođenja eura mijenjati više od 80 zakona. Također je naglasio da nas do uvođenja eura čeka još nekoliko važnih koraka.

Premijer je istaknuo da je ključno u cijelom procesu zaštititi potrošača, a u tome će pomoći Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao i niz drugih nafležnih institucija.

Prelaskom na eure mijenjat će se i iskazivanje niza naknada za koje smo navikli da se prikazuju u kunama, a jedna od tih naknada jest i ona za povratnu ambalažu, piše N1.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja smo pitali koliko će iznositi naknada za povratnu ambalažu kada se uvede euro kao službena valuta.

“Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj”, rekli su nam iz ministarstva i dodali:

“Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom.”

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi, piše N1.

Što se tiče dvojnog iskazivanja, ono se neće primjenjivati na povratnu ambalažu. Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...