Dukić na sastanku s Plenkovićem u Petrčanima: “Zadar se približava rubu komunalnih i ljudskih kapaciteta”

Gradonačelnik Branko Dukić sastao se jučer sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, članovima Vlade, predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarali su o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu.

Premijer Andrej Plenković predstavio je izvrsne rezultate turističke sezone, naglasivši kako je već do sada ostvareno 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja, što je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja rekordne 2019. godine, a iznosi fiskaliziranih računa za dosadašnji dio godine su 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine. Turizam jača fiskalni kapacitet za različite vrste intervencija tijekom jeseni, s obzirom na globalnu energetsku i prehrambenu krizu te inflatorne pritiske, poručio je.

Gradonačelnik Dukić pozdravio je inicijativu premijera da se već danas okupe svi dionici hrvatskog turizma i turistički stručnjaci iz realnog sektora, osnaži sinergija kojom su postignuti ovogodišnji vrhunski rezultati, ali i kojom se prebrodilo kritično vrijeme pandemije. Hrvatska je izrazito turistička zemlja, a procesi u turizmu su nezaustavljivi. To zahtijeva zajedništvo na svim razinama, baš kao danas. Naš zajednički cilj mora biti razvoj turističkog i suvremenog grada temeljenog na održivom modelu turizma pri čemu više nego ikad ranije moramo voditi računa o kvaliteti života lokalnog stanovništva, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik je istaknuo kako u Zadru bilježimo izvrsne turističke statistike, ali se njima približavamo i rubu naših kapaciteta, ne onih u turističkoj ponudi, ali svakako komunalnim i onim koji se odnose na ljudske resurse. U procesu smo najintenzivnijih ulaganja u komunalnu infrastrukturu ikada. Od ulaganja u prometnice, sustav odvodnje, do uvođenja elektroničke naplate u javnom gradskom prometu, pametnih rješenja i postavljanja sustava za upravljanje prometom na ključnim gradskim križanjima te nabavi novih gradskih autobusa. Napravili smo veliki iskorak čiji će rezultati biti vidljivi tek u godinama koje su ispred nas. Vjerujem kako svi dijelimo potrebu za nadogradnjom i preoblikovanjem turističke djelatnosti koja omogućuje održivi turizam za duže razdoblje, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...