Dvoje odraslih i dijete usred nevremena zapeli s brodicom na moru, nađeni promrzli i u šoku

Mornari ACI marine Vrboska u ponedjeljak popodne spasili su tročlanu posadu brodice kod otoka Zečevo kojoj je otkazao motor pri jakim udarima vjetra te brodolomce neozlijeđene vratili u mirnu Vrbosku.

Nepovoljni vremenski uvjeti diljem Jadrana, u ponedjeljak su aktivirali mornare Dinka Damjanića i Mihovila Šišejkovića koji su pritekli u pomoć pri spašavanju brodice. U potragu su krenuli službenim plovilom nakon zaprimljenog poziva Lučke kapetanije Split, priopćio je u srijedu ACI.

Šišejković je prepričao kako nevrijeme u marini nisu osjetili jer je dobro zaštićena, no ona se počela intenzivno puniti zbog nadolazećeg nevremena pa je s kolegom užurbano vezao brodove kada su zaprimili poziv s recepcije.

Morali ostaviti brod

“Odmah smo krenuli van, gdje nas je dočekala jaka bura i nevrijeme kod rta Glavice. Na toj smo se točki skoro okrenuli i vratili u marinu jer smo uvidjeli da se i sami nalazimo u velikoj opasnosti, no odlučili smo nastaviti dalje”, rekao je.

Tročlanu posadu, zajedno s brodicom mornari su uočili ispred uvale Maslinica na sjevernoj strani uvale Vrboska. Tri osobe, među kojima je bilo i jedno maloljetno dijete, zatečene su u stanju šoka i pothlađene.

Njihovu brodicu zbog jakih udara vjetra i valovitog mora ACI-eva posada nije mogla uzeti u tegalj, već su je ostavili na sidru, dok su neozlijeđeni putnici prebačeni na ACI-evo plovilo.

Desetominutna vožnja trajala sat vremena

“Ukrcali smo gospođu Janu, njeno maloljetno dijete te gospodina Filipa. Razmišljali smo o nasukavanju na obližnju plažu jer su uvjeti za plovidbu zaista bili nemogući, no ipak smo se vratili u marinu. Inače desetominutna vožnja trajala je punih sat vremena”, naveo je Šišejković.

Jana Matošić Goluža, koja je bila na brodu, ispričala je kako je su ona, rođak Filip i njeno dijete izašli na more kod Zečeva, a vidjevši da se diže bura i da valovi pojačavaju, krenuli su natrag prema obali.

“Na putu do Basine stao nam je motor, a pomoćni koji smo naknadno montirali nismo mogli upaliti. Usidrili smo se i u pomoć smo pozvali pomorskog kapetana kojeg poznajemo, no on je procijenio da vremenski uvjeti ne dopuštaju isplovljavanje. Nasreću, Lučka kapetanija nazvala je ACI”, rekla je.

Zahvalila požrtvovnosti i pomoći

Matošić Goluža izrazila je zahvalnost mornarima na njihovoj požrtvovnosti i pomoći.

“Pokazali su spretnost, hrabrost i susretljivost. Strah me pomisliti što bi se dogodilo da nam nisu došli u pomoć. Zahvaljujući njima, skočili smo u ACI-ev gumenjak te se promrzli, goli i bosi sretno vratili u mirnu Vrbosku”, rekla je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...