Farmaceuti upozoravaju: Nipošto ne uzimajte ove lijekove prije spavanja bez savjeta s liječnikom!

Neki lijekovi pomažu ljudima da bolje spavaju. Međutim, mnogi od njih mogu uzrokovati nesanicu.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije bilo kakvih promjena u terapiji. Ovo je pet vrsta lijekova koji mogu ometati san.

Antidepresivi

Neki antidepresivi mogu ometati san, upozoravaju stručnjaci. “SSRI – ili selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina – specifična su vrsta antidepresiva koji povećava razinu serotonina u vašem mozgu. Serotonin pomaže poboljšati vaše raspoloženje i osjećaj dobrobiti”, kaže farmaceutkinja Megan N. Freeland.

“SSRI, kao što je fluoksetin (Prozac), neki su od najčešće propisanih antidepresiva. No, iako su prilično učinkoviti protiv depresije, također mogu otežati spavanje. Ako se vaš pružatelj zdravstvenih usluga slaže, razmislite o uzimanju SSRI antidepresiva ujutro ili prelasku na antidepresiv koji malo olakšava san”, kaže.

Beta blokatori

Beta blokatori se obično propisuju za liječenje visokog krvnog tlaka. “Beta-blokatori već su dugo povezani s poremećajima spavanja, uključujući buđenja noću i noćne more”, kaže farmaceut Armon B. Neel. “Smatra se da to čine inhibiranjem noćnog izlučivanja melatonina, hormona uključenog u reguliranje sna i cirkadijalnog sata tijela. Niska razina melatonina ponekad je uočena kod kronične nesanice.

Za starije osobe, blokatori benzotiazepinskih kalcijevih kanala, drugi oblik lijekova za krvni tlak, često su sigurniji i učinkovitiji od beta-blokatora. Noćna doza melatonina također može pomoći”, piše Eatthis.

Nikotinski flasteri

Budite oprezni kada koristite nikotinske flastere. Mogli biste imati nemirnu noć. “Nikotinske terapije osmišljene su kako bi vam pomogle da prestanete pušiti pružajući vam malu količinu nikotina”, kaže dr. Freeland. “Nikotinski flaster može uzrokovati nesanicu ako ga ostavite na tijelu preko noći”.

Lijekovi protiv prehlade

“Lijekovi protiv prehlade bez recepta često sadrže lijek zvan pseudoefedrin”, kaže dr. Freeland. “Poznato je da pseudoefedrin uzrokuje nesanicu, čak i kada se koristi u obliku spreja za nos. Neki lijekovi protiv alergije koji se nazivaju antihistaminici potiču san, pa im se može dodati pseudoefedrin kako bi se spriječila pospanost.

Inhibitori kolinesteraze

Inhibitori kolinesteraze obično se propisuju za liječenje gubitka pamćenja i drugih simptoma povezanih s demencijom. Mogu usporiti gubitak pamćenja i pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ali blokiranje razgradnje acetilkolina – koji je svugdje u tijelu, a ne samo u mozgu – može ometati sve vrste tjelesnih procesa, uključujući one povezane sa spavanjem.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...