Građani sve teže dolaze do peleta, cijene skaču u nebesa, a zaliha je sve manje

Pelet se već godinama reklamira kao povoljniji i ekološki prihvatljiviji način grijanja, a posljednjih godina sve više građana se odlučuje za pelete. Iako je porasla potražnja, situacija na tom tržištu nije posve stabilna i kontrolirana, a cijene rastu i do 500 posto.

Trgovina građevinskim materijalom Exco između ostalog prodaje pelete, a problemu nestašice svjedočili su već ranije, no ne u ovolikoj mjeri, kažu.

“Prijašnjih godina nismo dobivali dovoljnu količinu peleta, već oko 80 posto potreba, dok ove godine to nije ni 10-20 posto. Lani smo u prvih šest mjeseci prodali 350 tona, a ove godine za isti period 750 tona. Ako govorimo o tome da je interes kupaca neusporedivo veći nego prijašnjih godina, možemo reći i da je tržišna potražnja porasla samo ove godine i do 300 posto u odnosu na prethodne godine”, govori Igor Radanović iz Excoa za tportal.hr.

Ukupna proizvodnja peleta u RH je oko 550.000 tona, od čega je domaća potražnja oko 20 posto, prenosi N1.

Do nestašice peleta nije došlo, naime ima ga za kupiti u većini trgovačkih centara, benzinskim crpkama…, navode iz HUP-Udruge.

“Dodatno treba imati na umu da su do ove godine kupci u Hrvatskoj kupovali pelet u pravilu na jesen ili početkom zime. Zbog toga su i trgovci tako organizirali nabavu i prodaju, pripremajući se za zimu. Mnogi su ostali iznenađeni i nepripremljeni za potražnju usred ljeta”.

Država je smanjila PDV na 13 posto, te je sada u proceduri dalje smanjenje na pet posto. “Za sada ne vidimo potrebu za nekom posebnom državnom intervencijom”, kažu.

“Interes kupaca je abnormalan. Većina poziva je samo o tome jesmo li dobili pelete ili kad ćemo ih dobiti”, navodi Igor Radanović iz Excoa, čija tvrtka nabavlja pelete od dva domaća proizvođača, a cijena im je varirala ovisno o periodu nabave.

Dodaje kako su reakcije kupaca podijeljene, od razumijevanja za aktualnu situaciju do vrijeđanja i vikanja.

Kaže, naime, da je po nekim izračunima nabavna cijena u posljednjih šest do devet mjeseci porasla 130 do 150 posto. Prije šest mjeseci prodavali su pelet po otprilike 1,25 kuna za kilogram plus PDV, koji je tada iznosio 25 posto, a danas košta 2,73 kune plus PDV preko 13 posto. No ta cijena nije konačna jer svaku iduću isporuku dobivaju po većoj cijeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...