Hrvatska posada u Tunisu spasila dječaka koji je plutao nasred pučine, među njima i naš Zadranin Vladimir Šeparović

Plutao je cijelu noć u gumenjaku, a život mu je na kraju spasila luksuzna 50-metarska jahta koja je plovila iz Tunisa prema Italiji čiji zapovjednik broda i upravitelj stroja su Hrvati.

Upravo je to priča o spašavanju dječaka kojeg su odnijele jake morske struje i vjetar više od deset nautičkih milja od obale Tunisa.

Nisu dvojili ni sekunde – odmah su pohitali u pomoć, a kako je tekla akcija spašavanja ispričao  je upravitelj stroja, Zadranin velolučkih korijena Vladimir Šeparović za HRT.

Išli smo iz Tunisa prema Italiji i nakon nekoliko sati plovidbe uočili smo dječaka kako pluta na tom jednom malom gumenjaku na vesla. Čini se da se on uhvatio za nekakvu vršu ili bovu od mreže i tamo je čekao da ga netko spasi. Eto srića mi smo tu naišli i kapetan je okrenio brod natrag za Tunis, napravio je sve formalnosti, tamo negdje je došla obalna straža, pokupila dječaka. Još dok je bio tu na našem brodu odmah je nazvao mamu da je zdrav. Mi smo mu dali jesti, piti i fala Bogu sve se lipo završilo, sve se nekako poklopilo na njegovu sriću, rekao je Šeparović.

Za dječakom je bila pokrenuta potraga.

Srećom da nam je kurs bio takav da smo prolazili pokraj njega, dok je on držeći se za tu bovu ribarske mreže čekao da netko naiđe i da ga spasi. Ustvari već je bilo prošlo dosta dugo, cijeli dan i cijela noć i mi smo naišli sljedeći dan. Tražila ga je i Obalna straža, jer izgleda da su roditelji prijavili da se on izgubio. Mi smo odmah preko radija tražili Obalnu stražu i oni su nam ususret poslali jednu njihovu brodicu. Na kraju smo ga tamo prebacili i sve je dobro završilo. Zahvalili su nam na pomoći i mi smo onda nastavili naš put prema Italiji, kaže kapetan Tavčar.

Naveo je kako je ovo prvi put da je imao ovakvu akciju spašavanja, iako je bio upoznat s time da se na toj ruti često nađu i brodovi s izbjeglicama sa sjevera Afrike.

Nismo znali je li riječ o izbjeglici ili je u pitanju nešto drugo. Ispostavilo se da se dječak izgubio i najvajžnije je da se na kraju sve, hvala Bogu, dobro završilo, rekao je hrvatski kapetan.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...