Cestitka_Uskrs

I ove godine 11. kolovoza čekaju nas Suze svetog Lovre, AADZ organizira promatranje u Privlaci

Dok Zemlja prolazi kroz trag kometa Swift-Tuttle, astronomi i zaljubljenici u nebeska događanja moći će promatrati kišu meteorita koja će malo koga ostaviti ravnodušnim

Ljubitelji astronomije ovih će dana doći na svoje. Na prijelazu s noći 11. na 12. kolovoza čeka nas intenzivna kiša perseida, kod nas poznatih pod imenom Suze svetog Lovre.

Premda ovaj dobro uigran svemirski igrokaz stoljećima privlači pažnju astronoma, romantika i znatiželjnika, samo dio promatrača zna za njihov pravi izvor – periodički komet pod imenom Swift-Tuttle koji tijekom 133-godišnje putanje oko Sunca za sobom ostavlja dug trag prašine. Najintenzivniju aktivnost imat ćemo s noći 11. na 12. kolovoza.

Koja je povezanost perzeida i Suza svetog Lovre? Naziv Perzeidi odnosi se na prividan izvor meteorita koji je, u ovom slučaju, zviježđe Perzej. Što se pozicije meteorita tiče, oni se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, a svi potječu iz jedne točke – radijanta.

Gdje gledati?

Što se ovogodišnjeg spektakla tiče, promatrači diljem zemlje morat će se nadati manjku mjesečine i oblaka koji će, ako budu prisutni, na velikom broju mjesta otežati savršeno promatranje neba.

Kao i 2021., najposjećenija će mjesta promatranja i u 2022. biti ona izvan gradova, premda će se pokoju zvijezdu padalicu moći vidjeti i u tamnijim gradskim dijelovima.

Društvo hrvatskih astronoma objavilo je listu mjesta u Hrvatskoj gdje će se održavati organizirano promatranje zvijezda padalica, prenosi Tportal.

Za naše područje, to će biti u Privlaci.

Datum: 10. kolovoza 2022.

Vrijeme: 21:00 – 23:00

Mjesto: punta Artić

Aktivnosti: Promatranje teleskopima

Organizator: Astronomsko astronautičko društvo Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...