Iako je zdrava, s ovom namirnicom nikako nemojte pretjerivati jer može povećati rizik od raka kože

Iako ne postoji čarobna pilula ili dodatak koji možete uzeti za prevenciju raka kože, pokazalo se da određene namirnice smanjuju rizik od bolesti.

Ograničeno izlaganja suncu, nošenje kreme za sunčanje i izbjegavanje solarija dobri su načini zaštite vaše kože, ali u sprječavanje raka kože važnu ulogu može imati i ono što jedete. Iako ne postoji čarobna pilula ili dodatak koji možete uzeti za prevenciju raka kože, pokazalo se da određene namirnice smanjuju rizik od bolesti, piše Bestlifeonline.

Namirnice poput rajčice i lubenice bogate su likopenom — antioksidansom za koji je otkriveno da pomaže u zaštiti od opeklina. Beta karoten, koji dobivamo iz voća i povrća poput mrkve, batata i manga, u tijelu se pretvara u vitamin A i može pomoći u smanjenju osjetljivosti na sunce.

Jedna hrana, međutim, može zapravo sabotirati zdravlje vaše kože ako je jedete prečesto. Iako je poznato da ta hrana ima mnoštvo drugih zdravstvenih prednosti, prečesto konzumiranje nije najbolja opcija za zdravlje vaše kože.

Studija iz lipnja 2022. objavljena u časopisu Cancer Causes & Control otkrila je vezu između konzumacije ribe — posebno sirove ribe i tune — i rizika od razvoja melanoma, koji je najsmrtonosnija vrsta raka kože.

Studija je uključila 491.367 Amerikanaca u dobi od 50 do 71 godine koji su bili dio NIH-AARP Diet and Health Study—istraživačke suradnje koja je započela 1990-ih s ciljem ispitivanja veze između prehrane i raka. Sudionici su bilježili unos ribe tijekom 15 godina. Grupa koja je izjavila da jede najviše ribe – u prosjeku oko 14 grama dnevno – imala je 20 posto veću vjerojatnost da će razviti maligni melanom.

Ribe mogu apsorbirati otrovne kemikalije iz vode u kojoj žive, a kada ljudi često konzumiraju kontaminiranu ribu tijekom dugog vremenskog razdoblja, zdravstveni rizici mogu biti značajni.

“Nagađamo da bi se naši nalazi mogli pripisati kontaminantima u ribi, kao što su poliklorirani bifenili, dioksini, arsen i živa. Prethodna istraživanja su otkrila da je veći unos ribe povezan s višim razinama ovih kontaminanata u tijelu i identificirala su povezanost između tih kontaminanata i većeg rizika od raka kože”, rekao je Eunyoung Cho Eunyoung Cho, jedan od koautora studije, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...