Imate školarca u kući? Evo koliko je novca potrebno za osnovni paket opreme jednog školarca?

Osim stalnog rasta cijena hrane i energenata – novi udar na novčanike roditelja školaraca.

U jednoj zagrebačkoj obitelji dvoje je školaraca. Borna kreće u peti, a Ana u prvi razred osnovne škole. Golem je to pritisak na kućni budžet u vrijeme kad se pazi na svaku kunu.

“Naravno da je, s obzirom da sam ja ostala bez posla pa nam je to bio još dodatni pritisak kako ćemo opremiti djecu za školu. Sa 1. rujna pokrećem svoj posao pa se nadam da će nam u skoroj budućnosti biti lakše i da nećemo morati sljedeće godine razmišljati hoćemo li moći ili nećemo moći djecu opremiti za školu”, rekla je Irena Kovačić, majka dvoje djece.

Torbe, pernice, bilježnice, radne bilježnice, pa dvoje tenisice jer škola tako traži – tenisice za boravak u školi i tenisice za put do škole. Potom oprema za likovnu kulturu, trenirke, majice. Sve obvezno, a od iznosa – zavrti se u glavi.

“Minimalno pet tisuća kuna. Znači, za njih dvoje. Za Anu se iznos penje i iznad tri tisuće kuna, dok recimo za Bornu nešto manje s obzirom na to da ima od prošle godine školsku torbu i pernicu”, govori majka Irena.

“Nedostaju mi još knjige za 5. razred, udžbenici i radne bilježnice, a sve ostalo imam – torbu, pernicu i olovke i flomastere”, nabraja Borna Kovačić.

Provjerili smo u jednom od najvećih dućana sa školskim potrepštinama koliko je novca potrebno izdvojiti samo za osnovni paket opreme – bez obuće koja je obvezna ili pak odjeće.

“Recimo da bi košarica izašla oko tisuću kuna za prvašića. S tim da uzmemo u obzira da je unutra uključena i torba i papuče, vrećice za papuče, znači – osnovni, startni paket”, kaže prodavačica Iva Čalopek.

No, situacija bi mogla biti nešto lakša ako se kupuje po akcijskim cijenama. “Od sutra u svim trgovinama Narodnih novina, od 19.8. ide 30 posto popusta na školski pribor, odnosno na 200 ovih udarnih artikala i akcija traje do 17.9.”

Došlo je i do poskupljenja papira na kojemu se tiskaju udžbenici. Prosječna cijena porasla je za 100 posto, a neki papir poskupio je i za 300 posto. Vlada je unatoč tome pronašla način da se i ove godine svim osnovnoškolcima osiguraju besplatni udžbenici.

“Škola počinje kao što je i planirano – 5. rujna, ujutro, bez posebnih mjera”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

To znači bez maski i posebnih kontrola, a ministar u tom smislu ne očekuje probleme. Problema ne bi trebalo biti ni zbog većih troškova za grijanje. Svim obrazovnim ustanovama Vlada će pomoći u pokrivanju troškova, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...