Jeste li znali da imaju veći kvocijent inteligencije? Ovo su zanimljive činjenice o ljevacima

Otprilike 12 posto ljudi na svijetu koristi lijevu ruku kao ‘glavnu’, a najveći ‘krivac’ za ovako malu brojku je stara navika roditelja da djecu od malena potiču na služenje desnom rukom jer je svijet bolje prilagođen dešnjacima.

Iako ih se dugo gledalo na čudan način i kao osobe koje su roditelji jednostavno zanemarili jer ih nisu tjerali da pišu desnom rukom, sada se kaže da su posebni. U tekstu donosimo mnoštvo zanimljivih činjenica o njima.

Kako piše runtastic.com, lijevom rukom češće se koriste muškarci nego žene, a zanimljivo je da čak i neke životinje biraju ‘glavnu’ ruku ili šapu i često to bude lijeva. To je primijećeno kod klokana i većine papiga.

Visoki kvocijent inteligencije, veći od 140, ima više ljevaka nego dešnjaka.

Zanimljiva je činjenica da ljevaci kasnije ulaze u pubertet, otprilike 4 ili 5 mjeseci nakon dešnjaka, a imaju i veći rizik za razvijanje alkoholizma.

Nažalost, češće pate od astme, alergija i epilepsije.

Bolji su od dešnjaka u multitaskingu, boksu, tenisu te razvijanju ideja.

Odlično promatraju okolinu, pa bolje pamte lica i detalje na ljudima za razliku od dešnjaka.

Vode se intuicijom, ali i emocijama, a jako ih privlače jarke boje i klasična glazba, prenosi Večernji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...