Još jedna divna vijest! U rapskom podmorju pronađena živa periska

U podmorju Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska, izvijestili su iz javne ustanove Priroda. Radosnu vijest dojavila je Rabljanka Mia Rizner, arheologinja s velikim ronilačkim iskustvom. Dostavila je snimke te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mladoj plemenitoj perisci.

S obzirom na to da je uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja periske sidrima ili drugom aktivnošću. Upravo zbog toga, odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje, prenosi Radio Rab.

Javna ustanova „Priroda“ kontaktirala je kolegu Rabljanina Patrika Krstinića koji radi u WWF-u te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza. Odazvao se i KPA Amfora iz Raba, te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić – Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza. Budući se radi o iznimno prometnoj zoni plovidbe, Županijska lučka uprava Rab pronašla je rješenje koje neće ugoziti promet, no koje će omogućiti adekvatnu zaštitu školjke. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom “Istraživanje u tijeku-ne dirati!“, s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima.

Projekt “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“ sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva. Sve ustanove u provedbi surađuju međusobno, pa je tako JU Natura Histrica ustupila zaštitni kavez za akciju u Barbatu.

Ranije ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu, no periska u Barbatu nalazi se u zatvorenoj plitkoj uvali, s većim temperaturama mora, što se pokazalo pogodnim za razvo bolesti koja dovodi do uginuća. Prema posljednjim podacima, u hrvatskom Jadranu ima svega 12 živih periski, a najveći dio nalazi se u Istri.

Javna ustanova „Priroda“ nastaviti će pratiti žive periske, no ističu kako ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, naročito ronilačkih klubova.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...