Još jedna divna vijest! U rapskom podmorju pronađena živa periska

U podmorju Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska, izvijestili su iz javne ustanove Priroda. Radosnu vijest dojavila je Rabljanka Mia Rizner, arheologinja s velikim ronilačkim iskustvom. Dostavila je snimke te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mladoj plemenitoj perisci.

S obzirom na to da je uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja periske sidrima ili drugom aktivnošću. Upravo zbog toga, odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje, prenosi Radio Rab.

Javna ustanova „Priroda“ kontaktirala je kolegu Rabljanina Patrika Krstinića koji radi u WWF-u te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza. Odazvao se i KPA Amfora iz Raba, te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić – Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza. Budući se radi o iznimno prometnoj zoni plovidbe, Županijska lučka uprava Rab pronašla je rješenje koje neće ugoziti promet, no koje će omogućiti adekvatnu zaštitu školjke. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom “Istraživanje u tijeku-ne dirati!“, s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima.

Projekt “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“ sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva. Sve ustanove u provedbi surađuju međusobno, pa je tako JU Natura Histrica ustupila zaštitni kavez za akciju u Barbatu.

Ranije ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu, no periska u Barbatu nalazi se u zatvorenoj plitkoj uvali, s većim temperaturama mora, što se pokazalo pogodnim za razvo bolesti koja dovodi do uginuća. Prema posljednjim podacima, u hrvatskom Jadranu ima svega 12 živih periski, a najveći dio nalazi se u Istri.

Javna ustanova „Priroda“ nastaviti će pratiti žive periske, no ističu kako ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, naročito ronilačkih klubova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...