Kino Zona najavljuje pobjedničke filmove s ovogodišnjeg Animafesta, te premijeru filma Tijane Mandić

Po završetku mini turneje po županiji, Kino Zona se ove nedjelje vraća na svoju ljetnu pozornicu kako bi ispratila mjesec kolovoz i to uz jednu pravu malu feštu posvećenu Animafestu i žanru animiranog filma. Naime, naš najslavniji festival ove godine proslavio je jubilarnih 50 godina od osnutka, a tom ćemo vam prilikom prikazati laureate nagrada publike s ovogodišnjeg izdanja, kratki film „Smetlar“ i dugometražni „Prijelaz“.

No, prije tih projekcija na scenu stupa naša mlada sugrađanka Tijana Mandić, animatorica i glumica, sa svojim kratkometražnim filmom ”Budućnost tijela”. Tijana će nam kroz par riječi predstaviti svoj projekt s kojim je osvojila 1. nagradu na državnom natjecanju, opisati dugotrajni proces nastanka animiranog filma te svoje daljnje planove za budućnost, a potom ćemo premijerno pogledati i sam film.

Nakon Tijaninog filma slijedi osvajač nagrade za najbolji kratkometražni animirani film i nagrade publike na ovogodišnjem Animafestu, portugalski ”Smetlar”! Radnja se odvija tijekom vrućeg kolovoškog poslijepodneva kad se obitelj okuplja za stolom i prisjeća strica Botãoa: Kolonijalni rat, emigracija u Francusku, gdje je živio i trideset godina radio kao smetlar. Za scenarij i režiju ”Smetlara” zaslužna je Laura Gonçalves, a valja istaknuti kako se njezin film još našao i u konkurenciji festivala u Annecyju.

Potom slijedi film večeri, francuski dugometražni animirani film ”Prijelaz“, dobitnik nagrade publike na ovogodišnjem Animafestu.

Malo selo poharano u tami, jedna obitelj prisiljena na bijeg. Dvoje najstarije djece, Kyona i Adriel, ubrzo se odvaja od roditelja i samo se suočava s cestom izgnanstva. Otisnu se na herojsko putovanje koje ih vodi od djetinjstva do mladosti u potrazi za skloništem, mirom i nadom da će pronaći utočište i svoju obitelj. Prelazeći kontinent razdiran ratom i progonom migranata, ova hrabra braća preživljavaju nevjerojatne izazove prije nego što, napokon slobodni, stignu u novi svijet.

Ova angažirana animirana drama redateljice Florence Miailhe nastala je u koprodukciji Francuske, Njemačke i Češke, a uz nagradu publike na Animafestu je osvojila i niz drugih prestižnih nagrada poput one žirija u Annecyu, Bucheonu i Torontu.

”Budućnost tijela”, ”Smetlar” i ”Prijelaz” su na rasporedu u nedjelju 28. kolovoza s početkom od 21h, a ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:00 h.

Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...