Klavocina u ljekarnama nema, najgore će biti idućih 10 dana: “Istina, nema ni drugih istovjetnih lijekova”

U Hrvatskoj vlada nestašica antibiotika klavocina. U ljekarnama ga gotovo nema. Najgore će biti sljedećih desetak dana kada se očekuje i nestašica zamjenskih antibiotika. I neće biti jedina. Kako doznajemo RTL, moguća je nestašica lijekova za tlak i snižavanje visoke tjelesne temperature.

Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a:

“Točno je da nema ni drugih istovjetnih lijekova. Međutim, dostupan je jedan od lijekova s istom djelatnom tvari koji se može koristiti kao zamjenska terapija i drugi lijekovi iz skupine antibiotika.”

Uz sve logističke poteškoće, problem je i manjak komunikacije u zdravstvu. Liječnici propisuju lijek kojeg nema. Bolesne pacijente šeću, pa nakon odbijenice u ljekarni moraju natrag kod liječnika po novi recept.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata:

“Najvažnije u ovim trenucima je da liječnici obiteljske budu koordinirani s ljekarnicima da se ne bi događalo da izdaju neki recept kojeg jednostavno pacijenti u ljekarnama ne mogu podići.”

No upravo se to događa pa su frustracije svakodnevne. Kako je moguće da u 21. stoljeću zdravstveni sustav nije umrežen oko ovako osnovnih informacija pita se i predsjednica ljekarničke komore Ana Soldo:

“Nisu povezani s ljekarnama, a nisu povezani ni s tom bazom nestašica na ispravan način jer oni bi kod potpisivanja trebali dobiti obavijest da lijeka nema da odmah odaberu neki drugi lijek. Postoje zemlje koje su taj komunikacijski dio uredile…”


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...