Koliko prosječan Nijemac mora raditi za sladoled, frizuru, kino, a koliko za kupiti televizor

Nijemci su u lipnju ove godine morali raditi tri minute duže da bi kupili 2,5 kilograma krumpira nego 1991, što znači da su ga zaradili tek nakon 13 minuta rada.

Za sat vremena rada u lipnju ove godine prosječan Nijemac zaradio je jedan odlazak u kino, pola kila kave, markicu za pismo, kruh i bocu piva. Prije 30 godina je za sve to morao raditi sedam minuta duže.

Dakle, za iste proizvode i usluge građani Njemačke danas rade manje nego 1991. godine, pokazuju podaci Instituta njemačkog gospodarstva (IW).

S druge strane, takozvana kupovna moć po minuti zarade je u usporedbi s 2020. opala. Nijemci su, naime, prije dvije godine za navedene proizvode i usluge morali raditi 56 minuta.

Proračuni IW-a su temeljeni na kretanju cijena proizvoda i usluga, kao i na neto zaradama po satu.

„Od ujedinjenja Njemačke do 2021. je kupovna moć po minuti zarade porasla za 27 posto“, rekao je Christoff Schroder iz IW-a dodajući da „se statistika sada, naravno, zbog visoke stope inflacije pogoršala.“

Godišnja stopa inflacije u srpnju je bila 7,5 posto, priopćio je u srijedu državni zavod za statistiku. U lipnju  su potrošačke cijene porasle za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene u Njemačkoj skaču već neko vrijeme, a posebno posle izbijanja rata u Ukrajini koji je izazvao poskupljenja energenata i hrane.

„Ima i izvanrednih faktora koji utječu na cijene hrane, na primjer slaba žetva,“ rekao je Schroder dodajući da su sada poskupljenja „ogromna“.

Nijemci su u lipnju ove godine morali raditi tri minute duže da bi kupili 2,5 kilograma krumpira nego 1991, što znači da su ga zaradili tek nakon 13 minuta rada.

Frizerske usluge za žene su zbog pranja i sušenja kose isto poskupjele i za ovo moraju raditi sat i 11 minuta – što je 12 minuta duže nego 1991.

Ljudi koji više daju za usluge svakako prolaze skuplje, rekao je Schroder.

Kupovina televizora sada pak zahtijeva manje rada nego prije 30 godina – 17 sati i 58 minuta, a 1991. godine 79 sati i četiri minute, piše N1.

Cijena sladoleda je ostala prilično stabilna, navodi IW. Nijemci u prosjeku moraju raditi četiri minute i 57 sekundi za kuglicu sladoled koja košta 1,70 eura. „Za istu minutažu na poslu, unatoč inflaciji, dobiju više sladoleda na štapiću,“ ocijenio je Institut.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...