Kompanija koja broji 2500 zaposlenika diljem svijeta, svečano otvorila ured u Hrvatskoj

Početkom godine, potkraj siječnja, u sudskom registru upisana je kao tvrtka, no sam postupak pripreme trajao je mjesecima ranije.

Baš na dan pola godine od početka agresije Putinove Rusije na Ukrajinu u Splitu se održalo službeno otvaranje ureda ukrajinske IT kompanije Eleks.

Riječ je o globalnoj kompaniji za softverski inženjering koja broji oko 2500 zaposlenika u Europi i SAD-u, a koja je i prije napada na njihovu domovinu krenula u širenje i Hrvatsku odabrala kao jednu od svojih lokacija u Europi.

Početkom godine, potkraj siječnja, u sudskom registru upisana je kao tvrtka, no sam postupak pripreme trajao je mjesecima ranije.

Partneri vodećima u svijetu

Ratna događanja samo su ubrzala aktivnosti, ali je i prije prvih granatiranja u Hrvatsku iz Ukrajine stiglo 20 obitelji Eleksovih zaposlenika. Uredi su otvoreni u Zagrebu i Splitu, a do sada ih je zaposleno već 130. Prema riječima Marka Modrušana, voditelja hrvatske podružnice Eleksa, najveći dio čine Ukrajinci, njih stotinu, mahom iz područja koja su najviše pogođena ratnim događanjima i gdje je njihov rad onemogućen.

Preostalih 30 članova Eleksovog tima su Hrvati. Budući da je Split izabran kao baza poslovanja u Hrvatskoj, najveći dio smješten je u Splitu, 85 zaposlenika, dok ih je u Zagrebu 25, ali i u ostalim gradovima u Hrvatskoj imaju 20 zaposlenih.

Eleks posluje već 31 godinu, pružajući usluge ICT rješenja i savjetovanja. Osnivači su Oleksij Skripnik i Ihor Skripnik, a u međuvremenu su u vlasničku strukturu ušli i menadžeri. Prošle godine tvrtka je ostvarila prihod od 62 milijuna eura, bilježi kontinuiran rast i širi se na međunarodnom tržištu.

Pokrivaju tržišne niše od specifičnog razvoja softvera za potrebe klijenta po mjeri do dizajna proizvoda i savjetovanja o tehnologiji. Zahvaljujući takvim spektrom aktivnosti partner su, kažu, mnogim vodećim svjetskim tvrtkama, mao i malim i srednjim tvrtkama, te tehnološkim startup-ovima.

Svojih 17 ureda Eleks ima u 13 zemalja na tri kontinenta, od čega na području europskih zemalja, uz Hrvatsku, urede ima još samo u Poljskoj, Estoniji i Njemačkoj, te Velikoj Britaniji. Među ostalim, urede već imaju u SAD-u, Kanadi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon Hrvatske slijedi intenziviranje poslovanja u već otvorenom uredu u Tokiju.

“Odluka o proširenju u Hrvatskoj bio je logičan potez u našoj strategiji poslovnog rasta”, kaže Andrij Krupa, predsjednik uprave Eleksa. “Planiramo dodatno proširiti naš tim i razvijati ICT rješenja, profesionalne usluge, potporu klijetima te povećati mogućnosti pružanja usluga trenutnim i budućim tržištima”, dodao je Krupa.

Na upit kako je izbor za središnji uredu u Hrvatskoj pao baš na Split, Modrušan objašnjava kako je u sklopu promišljanja i traženja najbolje lokacije vođeno računa da u Hrvatskoj to bude lokacija koja će biti pogodna za primjenu modela rada po principu “work and vacation”.

To znači da će zaposlenici Eleksa iz bilo koje njihove podružnice u drugim zemljama, moći doći u Hrvatsku, raditi nekoliko tjedana, te potom iskoristiti priliku za godišnji odmor i turistički obilazak Hrvatske.

Split je zbog svoje lokacije ocijenjen kao idealan, jer su nadomak otoci, južna i sjeverna obala, dobra prometna povezanost, a grad je dovoljno velik da pruži potreban komfor i sadržaje njihovim zaposlenicima.

Napadi povećali obim posla

Na upit kako će funkcionirati Eleks u Hrvatskoj i tko će biti klijenti, Modrušan kaže kako u Hrvatskoj Eleks ima delivery centar, a većina partnera bit će s područja europskih zemalja i SAD-a.

No, očekuje se i da novi centar za realizaciju projekata u Splitu osnaži i regionalnu prisutnost, te pojača partnerstvo s novim klijentima u jugoistočnoj Europi.

“Uzbuđeni smo što ćemo našim iskustvom i stručnim znanjem doprinijeti kvaliteti razvoja softvera te također i zadovoljiti rastuću potražnju za razvojem softvera i digitalne transformacije u regiji. Veselimo se biti dijelom lokalne IT zajednice gdje ćemo zasigurno sudjelovati u njenoj izgradnji “, ističe Modrušan, pozivajući hrvatske stručnjake softvera da se priključe Eleksovom timu, jer planiraju daljnje proširenje.

Generalno, naime, s napadima ruske vojske Eleks nije stao s radom, nego naprotiv, dobili su povećane zahtjeve za poslovima, zbog čega i raste potreba za novim zaposlenicima, piše Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...