Lanac hotela Falkensteiner organizira znanstvene kampove za najmlađe

Koruški obiteljski hoteli turističke grupe Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) 21. kolovoza pokreću znanstvene kampove. Za mlade goste od četiri do dvanaest godina to znači tri dana znanosti kroz dodir, druženje i sudjelovanje.

Program uključuje pokuse u poljima kemije, fizike, biologije i matematike. Zahvaljujući pripremi prilagođenoj dobi i primjerenom trajanju nastavnih jedinica, u djeci se budi interes za znanost na razigran način, bez dosade i pretjeranih zahtjeva.

U pokusu “Leteća posuda za jaja”, primjerice, djeca grade zaštitnu konstrukciju oko jajeta i zatim ga puštaju na tlo s visine od najmanje dva metra. Bez obzira je li rezultat netaknuto jaje ili jaje na oko – maksimalna zabava u gradnji je zajamčena! “Ninja Slack” također je nešto posebno: ovdje mladi istraživači eksperimentiraju s vrlo posebnom tekućinom koja se pod određenim uvjetima ponaša kao krutina.

Oni koriste najjednostavnije sastojke kako bi napravili tekućinu koja iznenada postaje kruta pod pritiskom. Ako se eksperiment provodi na otvorenom, mali nindže mogu pokušati trčati preko tekućine – ali moraju biti spretni, jer ako ne trče dovoljno brzo, zaglave! Eksperimenti poput “katapulta žlicom” ili “umaka od sluzavog crva” također razigrano promiču razumijevanje fizičkih, kemijskih i mehaničkih procesa. Svi kemijski pokusi provode se isključivo sa sirovinama koje se mogu naći i u kuhinji.

FMTG se već duže vrijeme fokusira na zabavni i razigrani prijenos znanja u svojim programima za djecu te nudi edukaciju o raznim temama u svojim hotelima. Edukacija u Falkensteiner Family Hotelu Diadora u turističkom naselju Punta Skala s pet zvjezdica nedaleko od Zadra tematizira biologiju mora. Djeca kroz igru i pokuse uče o moru i raznolikosti njegovih stanovnika, saznaju zašto je važno očuvati oceane čistima i koje mogućnosti za to postoje. Za dječju putovnicu mogu rješavati zadatke i skupljati naljepnice na raznim postajama, a kada ju popune dobivaju nagrade.

Novi obiteljski hotel u Montafonu, koji se otvara u prosincu, posvećen je obnovljivim izvorima energije i očuvanju prirode. Zajedno s Vorarlberger Illwerken nudi se poseban “ekotainment”. Kreativne, sportske i MINT radionice na razigran način približavaju djeci prirodne znanosti. Primjerice, mladi istraživači mogu u laboratoriju izvoditi pokuse o stvaranju energije uz pomoć vode. Turbina elektrane na otvorenom prostoru služi za ilustraciju teme. Program zaokružuju izleti do elektrane – uključujući spuštanje niz stare vodovodne cijevi. Očuvanje prirode je fokus “ranger programa”, u sklopu kojeg djeca mogu ići u pohode sa šumarom kroz šume i obučavati se za čuvare okoliša.

Znanstvene kampove u Koruškoj Falkensteiner provodi zajedno s udrugom Science Pool. Smatraju se pionirom u području (pred)prirodoslovnog obrazovanja i nude različite formate i programe za djecu željnu znanosti, od znanstvenih škola i klubova preko Duge noći istraživanja do Znanstvenih laboratorija i Muzeja štrebera u Beču. U Institutu za (pred)prirodoslovno obrazovanje Science Pool dugogodišnje iskustvo prenosi se na odgajatelje, učitelje i učenike, ali i odrasle zainteresirane za znanost.

“U budućnosti ćemo nastaviti obraćati veliku pozornost na visoku kvalitetu zabave u našim hotelima i sukcesivno razvijati naše programe za djecu. Djeca su istraživači. Žele otkrivati svijet i učiti nove stvari – čak i u slobodno vrijeme. Upravo to im omogućujemo na razigran način uz našu posebnu edukaciju i zabavu. Naši programi usmjereni su na prirodne znanosti, zaštitu klime i tehnologije”, kaže Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...