Među sezonskim radnicima u našoj zemlji, najviše je onih iz bivše Jugoslavije, ali ima i novosti

S više od milijun gostiju u zemlji, Hrvatska je na pragu rekordne 2019. godine. Zarada bi, prema HNB-u mogla iznositi i do 800 milijuna eura više nego prije tri godine. Ipak, i ova sezona prolazi u znaku nedovoljnog broja radnika, iako su i kod traženja radnih dozvola pali novi rekordi – ukupno ih je zatraženo 80 tisuća što je za 10 tisuća više nego lani. Najviše ih nedostaje u turizmu, trgovini i građevini.

Ovaj hotel ih ima šest zaposlenih jer domaće radne snage – nema i neće je ni biti.

“Tražili smo ljude iz Hrvatske i s našeg govorno područje, čekali smo sredine lipnja kad smo shvatili da nećemo uspjeti popuniti radnu snagu. Onda smo angažirali agenciju koja nam je dovela naših šest kolegica iz Filipina”, rekao je Stjepko Bulić, direktor hotela.

Rijetki nađu trajno zaposlenje

Najviše stranaca stiže iz zemalja bivše Jugoslavije. No, i njih sada manjka. Novost su Nepalci, Indijci i Filipinci. Dvoje Filipinaca , Jocelyn i Jan Salas, sreću su potražili u luksuznim hotelima u Hrvatskoj.

“Zarada je pristojna, mnogo bolja nego na Filipinima. Zato sam i odlučila doći ovdje”, rekla je Jocelyn, konobarica s Filipina.

“Radim ovdje već tri mjeseca. Došao sam ne bi li pomogao obitelji koja je u financijskim problemima”, rekao je Jan Salas, pomoćni kuhar s Filipina, pa dodao: “Plaća je mnogo bolja nego na Filipinama.”

Rijetki su oni koji nađu trajno zaposlenje. Jedan od njih je Libanonac Habibi. “Možda bih volio ostati za stalno ovdje, jako mi je lijepo. Sve mi u Splitu odgovara”, rekao je.

Što kaže Zakon?

No, doći u Hrvatsku nije nimalo lagan posao. Novim zakonom o strancima prošle su godine ukinute kvote, no za dobivanje dozvole se zna čekati i po dva mjeseca. Zato su redovi ispred zgrade policije uobičajena stvar. Samo u Splitu je izdano osam tisuća dozvola, dvije tisuće više nego 2019.

“Koliko će zaista postupak trajati ovisi o tome koliko je slučaj kompletan. Primjećujemo da u velikom broju slučajeva u spisima nedostaju ili potvrde o nekažnjavanju koja su obavezna prema zakonu, a kod sezonskog zapošljavanja nedostaju dokazi o prikladnom smještaju stranca”, objasnila je Diana Jakšić, načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU splitsko-dalmatinskoj.

Upravo su smještaj, neispunjeni benefiti poput besplatnog doručka ili ručka te niže plaće glavni problem kod zapošljavanja stranaca poručuju iz sindikata.

“Osnovna plaća se za konobara i recepcionera digla za 7%, za pomoćne radnike i do 10%. Moramo spomenuti i prokletstvo ugovora na određeno vrijeme kao i činjenicu da poslodavci nisu niti jedno porezno rasterećenje iskoristili za povećanje plaća svojim radnicima”, rekao je Goran Bulić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Hrvatska za mnoge i dalje najbolja opcija

Strana radna snaga će popuniti neka od 30.000 slobodnih mjesta kojih nedostaje u Hrvatskoj svake sezone. No, ekonomski stručnjaci ističu kako ne smijemo gledati samo brojke.

“Ne treba nas toliko brinuti uvoz niskokvalificirane radne snage koliko nas treba brinuti izvoz visokokvalificirane radne snage jer nije samo važan broj, saldo onih koji su došli i otišli već njihova struktura”, navodi Željko Garača, bivši dekan Ekonomskog fakulteta.

Unatoč tome, za mnoge je Hrvatska i dalje najbolja opcija, a konobar Dragi iz Makedonije želi se vratiti i sljedeće godine. “Plaće su i do 3 puta veće nego u Makedoniji.”

Habibi dodaje da mu se najviše sviđaju žene ovdje, a na upit želi li naći ženu iz Splita odgovara: “Zašto ne, nadam se!”

Želje i volje za radom ima, i to ne samo za jedno ljeto. Država će morati u zapošljavanju stranih radnika, ali i zadržavanja kvalitetnih domaćih kadrova uložiti još napora, javlja N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...