MISIJA SVIH MISIJA: Sudjelujte u lansiranju prvog hrvatskog satelita u svemir!

Hrvatska je zemlja inovatora i inovacija. Padobran, torpedo, izmjenična struja, daktiloskopija, brodski kompas, najbrži hiperautomobil, sumamed, penkala, samo su neki od izuma koji su odavno zadužili svijet i pokazali dimenziju hrvatskog uma.

Kombinirajući uspjehe prošlosti i viziju održive budućnosti, tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association) pokrenuli su projekt bez presedana, projekt koji za cilj ima udružiti cijelu zemlju i poslati prvi hrvatski satelit u svemir!

Organizatori projekta i voditelji misije

U doba velikih gospodarskih nemira, pandemije i ratova, smanjene zaposlenosti i povećanja cijena, veliki projekti i dobre vijesti Hrvatskoj nikada nisu bile potrebnije!

Spacemanic za sobom ima brojne uspješne misije, od izrade komponenti i programiranja nanosatelita, do lansiranja i obrade podataka pristiglih iz svemira. Tvrtka svoj rad temelji na know-howu internacionalnih timova, od Amerike do Šri Lanke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, kao i high-end tehnologiji, dok lansiranja provodi u bliskoj suradnji a ESA-om i svemirskim gigantom, slavnim SpaceX-om Elona Muska. Spacemanic pruža inovativna Plug&play rješenja nanosatelita, a zaslužan je za uspjeh prvog slovačkog nanosatelita u orbiti, češke misije VZLUSTAT-2 i BDSAT satelita koji je u svemir poletio na Falcon 9 raketi, s velikim planovima i misijama u najavi.

– Kao lider projekta prvog slovačkog satelita, mogu vidjeti koliki smisao i doprinos je projekt pružio Slovačkoj Republici. Zbog njega je pokrenuta suradnja Slovačke i Europske Svemirske Agencije (ESA), nastali su novi studijski programi na slovačkim tehničkim sveučilištima, a projekt je aktivirao i nastanak slovačkog kozmičkog industrijskog ekosustava. Također je omogućio da Slovačka pronađe svoje mjesto među razvijenim zemljama koje imaju svemirske programe i imaju vlastita znanja i sredstva za lansiranje satelita u orbitu. 

Želim naše iskustvo i stečene vještine iskoristiti za pomoć drugim europskim zemljama te na taj način osnažiti položaj i kompetitivnost Europe u novom dobu svemirskih letova i svemirskih usluga.“ – poručuje g. Jakub Kapuš, CEO tvrtke Spacemanic.

Zahvaljujući suradnji i partnerstvu s hrvatskom udrugom 3A, koja potiče istraživanje i razvoj tehnologija, proizvoda i usluga u sektoru aero-svemira, s ciljem stvaranja prosperitetnog i naprednog hrvatskog društva ujedinjenog u znanosti i tehnologiji, stvorena je platforma za lansiranje CroCube misije – prvog hrvatskog nanosatelita u orbiti!

CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica (eng. Unit: jedinica). Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

– Snovi su snažna sila koja potiče kreativnost i inovativnost, a zvijezde su ultimativan resurs koji ih nadahnjuju, već milenijima. Dosezanje zvijezda ima mnogo izazova i još više odgovornosti. CroCube je mali korak u svemir, ali veliki skok za Hrvatsku, za obrazovanje mladih intelektualaca u vrhunskim tehnologijama koji će nastaviti pružati svoj doprinos u istraživanju svemira, koji će nastaviti sanjati i ostvarivati te snove, svojim idejama i inovacijama bit će nositelji promjena i razvoja vlastite zemlje, ali i razvoja svemirske ere na globalnoj razini. Jer posebnost svemirskih tehnologija leži u interdisciplinarnoj suradnji raznorodnih struka i pratiti rezultate znanstvenih istraživanja.– izjavio je g. Danko Bosanac, predsjednik Udruge A3.

Misija CroCube slavi najpoznatiji simbol hrvatstva, šahovnicu, naše kockice i naš kolorit, kao i naša dostignuća i postignuća, unificira naše različitosti u snazi i volji, simbolizira nadu u bolje sutra, u Hrvatsku koja raste, koja se razvija i čuva svoju mladost, koja ponosno korača u svemirsku eru. Jer Hrvatska može, zna i hoće! Stvoreni smo za velike stvari, naši snovi nisu kule u zraku, već satelit u orbiti!

Prvi hrvatski satelit u sebi će nositi integriranu kameru i time omogućiti jedinstven pogled na Lijepu našu, a osim osnovnih senzora za visinu i temperaturu, u svemir će ponijeti i imena svih donatora koji će pomoći da misija ugleda svjetlo dana (i Sunca).

Važno je napomenuti da satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje.

Nadalje, smješten je u nisku zemljinu orbitu te će ga nakon izvjesnog vremena privući Zemljina gravitacija te će u cijelosti izgorjeti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakve krhotine i tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.

Uključite se u crowdfunding kampanju

I vi možete pomoći ispisati novu povijest Hrvatske i postati dio njene svijetle budućnosti! Da bi CroCube poletio, potrebno je skupiti 130.000 eura do isteka 2022. godine. Organizatori misije pozivaju sve zainteresirane građane da se uključe u crowdfunding kampanju i svojim donacijama pomognu lansirati hrvatski san o razvijenom društvu i zemlji znanja! Više informacija možete saznati na Internet stranici crocube.hr

– Volim Hrvatsku. Želim da se Hrvatska usmjeri na izgradnju bolje, napredne budućnosti. Da nam u fokusu budu izazovni, tehnološki i znanstveni projekti. Hrvatska je zemlja s velikim potencijalom te ima što ponuditi osim koncepta “sunca i mora”. Želim da to skupa dokažemo! I pokrenemo svemirske projekte u vlastitoj zemlji!“ – Daniela Jovic, kapetanica CroCube misije, članica Udruge A3 i Direktor prodaje i komunikacija u tvrtki Spacemanic

Ovo je projekt svih Hrvata i za sve Hrvate! Mi smo ti koji krojimo sudbinu naše domovine, aktivni smo sudionici u njenom opstanku i procvatu, stratezi u njenom kretanju i održivosti.

Svaka donacija osigurat će vam i brendirani promo materijal, poput majica, platnenih torbi, šilterica, ali i priliku da pošaljete svoje ime i omiljenu fotografiju u svemir!

Budućnost Hrvatske nije na kocki, već u kocki

CroCube je misija s misijom. Njezino ostvarenje vratit će nam osjećaj ponosa, pripadnosti i zahvalnosti. Podići slogane „Proud to be a Croat“ i „Hrvatska iznad svih“ u nove (atmo)sfere, smanjiti emigraciju i odljev mozgova iz zemlje. Dokazat će što Hrvati mogu kad udruže snage i ujedine za bolje hrvatsko sutra!

Pionirski poduhvat bit će prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, ali ne i posljednji – njegov najveći zadatak je pokrenuti i preokrenuti budućnost naše zemlje te potaknuti mlađe generacije na ostanak u njoj i nastavak razvoja svemirskih ideja na hrvatskom tlu.

Jer Hrvatska ima prosperitet. Ima intelektualce, IT-jevce, STEM-ovce, zaljubljenike u znanost, u nove tehnologije. Prva hrvatska kockica u svemiru najavljuje početak niza, s obećanjem novih svemirskih projekata. Stavit će nas na mapu zemalja u razvoju, naprednog EU društva spremnog za let kroz svemirsku eru na vlastitom tlu.

Hrvati u 2023. lete sa Zemlje, a ne iz zemlje!

I to na Falcon 9 raketi, tehnološkog diva, tvrtke SpaceX!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...