Misterij izumiranja dinosaura konačno riješen? Zemlju su pogodila ne jedan, već dva golema asteroida

Možda nije samo jedan asteroid zbrisao dinosaure, već dva, sugerira novo revolucionarno otkriće, javlja The Mirror.

Znanstvenik iz Edinburgha identificirao je šest milja (nešto više od devet kilometara) širok krater nedaleko od obale zapadne Afrike za koji se smatra da ga je stvorila ogromna stijena koja je udarila u Zemlju prije otprilike 66 milijuna godina.

Smatra se da je krater nastao u slično vrijeme kao i krater u Meksičkom zaljevu uzrokovan većim asteroidom širine osam milja (nešto više od 12 kilometara) koji je udario u Zemlju i izazvao užasne vremenske neprilike koje su ubile dinosaure.

Znanstvenici smatraju da je novi krater, nazvan Nadir, izazvao 400 metara široki asteroid koji je najvjerojatnije izazvao ogromni tsunami.

“Odgovara udarnom krateru”

Dr. Uisdean Nicholson sa Sveučilišta Heriot-Watt u Edinburghu uočio je krater u istraživanjima koje je koristila industrija nafte i plina. “Definitivno odgovara udarnom krateru”, rekao je.

“Ova istraživanja su poput ultrazvuka Zemlje. Proveo sam vjerojatno zadnjih 20 godina tumačeći ih, ali nikad nisam vidio nešto slično”, istaknuo je.

“Nadirov oblik je odgovara udaru asteroida. Ima uzdignuti rub koji okružuje središnje uzdignuto područje, a zatim slojeve krhotina koje se šire prema van”, pojasnio je.

Nadir se nalazi više od 300 metara ispod morskog dna i oko 250 milja (oko 402 kilometra) od obale Gvineje. Dr. Nicholson je analizirao podatke seizmičkog istraživanja koje su često dobivali istraživači nafte i plina.

Odvojio se od većeg asteroida?

Oni bilježe različite slojeve stijena i sedimenta pod zemljom često do dubine od nekoliko kilometara.

To je pokrenulo nagađanja da se asteroid koji je uzrokovao krater možda odvojio od većeg asteroida za kojeg se zna da je uzrokovao paklene uvjete na Zemlji koji su doveli do masovnog izumiranja života na njoj.

Dr. Nicholson sugerira da je gravitacija mogla razdvojiti asteroid tijekom orbite koja je prolazila bliže Zemlji, što je dovelo do dva sudara u razmaku od nekoliko dana.

Dr. Veronica Bray sa Sveučilišta u Arizoni rekla je: “Naše simulacije sugeriraju da je ovaj krater uzrokovan sudarom 400 metara širokog asteroida u 500 do 800 metara vode.

Uzbudljivo otkriće

“To bi izazvalo tsunami visok preko jednog kilometra, kao i potres magnitude 6,5 ili tako nešto. Oslobođena energija bila bi oko 1.000 puta veća od one iz erupcije i tsunamija u Tongi u siječnju 2022. godine”, istaknula je.

Procjenjuje se da je krater u Meksičkom zaljevu, nazvan Chicxulub, nastao 10 milijuna puta jačim sudarom. Međutim, neki stručnjaci nisu uvjereni da oba kamena potječu od istog matičnog asteroida.

Profesor Gareth Collins s Imperial Collegea u Londonu rekao je za New Scientist: “Ovo je uzbudljivo otkriće. Sigurno ima puno značajki koje su u skladu s izvorom udara”.

No, dodao je: “Mislim da je vjerojatnije da ta dva događaja nisu povezana”.

Ovo najnovije otkriće objavljeno je u časopisu Science Advances, kojeg prenosi Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...