Nećete čekati novo cjepivo, želite odmah primiti preporučenu četvrtu dozu? Gdje trebate otići?

Prema novim preporukama za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), drugo docjepljivanje (četvrta doza cjepiva) savjetuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon prvog boostera.

Ujedno, mogu se cijepiti i svi drugi građani. Gdje treba otići po cjepivo, treba li se javiti svom liječniku ili je dovoljno otići na cijepni punkt?

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, kaže da se cijepljenje kontinuirano odvija na cijepnim punktovima diljem Hrvatske. Informacije o lokacijama i terminima cijepljenja nalaze se na stranicama pripadajućih županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji organiziraju cijepne punktove.

Unatoč nekim očekivanjima da bi novo cjepivo, adaptirano na posljednje varijante koronavirusa, moglo stići u Hrvatsku u rujnu, Pavić Šimetin to nije mogla potvrditi. U svakom slučaju, očekuje se da će prvo stići Pfizerovo cjepivo, a očekuje se i varijantno cjepivo proizvođača Moderna.

HZJZ je u današnjim preporukama za cijepljenje naveo da svi građani mogu primiti četvrtu dozu cjepiva, osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika covida ili ‘ako je to potrebno zbog administrativnih razloga’. Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje – najmanje četiri mjeseca nakon primitka prvog boostera – ne preporuča se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog / varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono stići, niti ima čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva, prenosi tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...