Cestitka_Uskrs

Nova studija otkrila još dva simptoma koja mogu ukazivati na majmunske boginje

Majmunske boginje dosad su zabilježene u više od 80 država, a registrirano je više od 17.000 slučajeva u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila virus globalnom zdravstvenom krizom.

Dok zdravstveni djelatnici i znanstvenici još uvijek traže odgovore o tome kako se virus majmunskih boginja širi, skupina istraživača pronašla je još dva simptoma majmunskih boginja koji dosad nisu bili tipična obilježja bolesti.

Studija objavljena u časopisu British Medical Journalu proučavala je podatke od 197 pacijenata s majmunskim boginjama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tim istraživača otkrio je da za razliku od prethodnih verzija majmunskih boginja, trenutna epidemija virusa uzrokuje nove simptome zajedno s drugim klasičnim znakovima majmunskih boginja.

Čak 71 pacijent uključen u studiju imao je rektalne bolove, 33 su patila od upale grla, 31 od edema penisa i 27 od oralnih lezija, 22 pacijenta imala su solitarne lezije, a 9 ih je prijavilo povećane krajnike.

Solitarne lezije

Jedan od novih simptoma otkrivenih u studiji bile su solitarne lezije. Riječ je o maloj, lokaliziranoj kožnoj leziji koja može varirati od bezopasnih (bradavica) do lezija opasnih po život kao što je melanom.

Otečeni krajnici

Pacijenti u studiji također su prijavili natečene krajnike, za koje se, zajedno sa pojedinačnim lezijama, ranije nije znalo da su tipične značajke infekcije majmunskim boginjama i mogle su se zamijeniti s drugim stanjima.

Klasični znakovi majmunskih boginja

Klasični i očigledni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, bolove u leđima, natečene limfne čvorove, osip i umor te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Kako se bolest širi?

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga.

Autori su naveli da studija ima i neka ograničenja – svi pacijenti su bili iz jednog medicinskog centra, a studija je bila promatračka, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...