Novi Zeland otvorio granice strancima nakon skoro dvije i pol godine

Novi Zeland otvorio je granice stranim posjetiteljima u ponedjeljak, prvi puta od zatvaranja u ožujku 2020. zbog pandemije covida-19.

Granice Novog Zelanda počele su se ponovno otvarati u veljači, prvo za Novozelanđane, a ograničenja su postupno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja granica završio je u nedjelju navečer, a posjetiteljima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je također dopušten dolazak na Novi Zeland.

Ta zemlja odsad također dopušta brodovima za krstarenje i stranim jahtama pristajanje u svojim lukama.

Ipak, posjetitelji moraju biti cijepljeni protiv covida-19 i testirati se najmanje dva puta na covid-19 po dolasku na Novi Zeland.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je na Kineskom poslovnom summitu u Aucklandu da je završetak postupnog otvaranja granica ogroman uspjeh.

“Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od veljače dok mi, zajedno s ostatkom svijeta, nastavljamo upravljati vrlo živom globalnom pandemijom, istovremeno čuvajući naše ljude”, kazala je.

Međunarodni studenti značajno pridonose novozelandskom gospodarstvu, a obrazovni se sektor nada da će iskoristiti otvaranje granica.

Novozelandski ministar turizma Stuart Nash rekao je da će povratak kruzera također biti poticaj za lokalne industrije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...