Ocat je sjajan za čišćenje gotovo svih površina, evo kako ga možete koristiti

Ocat je prirodni sastojak koji se može koristiti za čišćenje mnogih predmeta i površina u kući. Iako postoje mnoge vrste octa koje se koriste za kuhanje i preljeve za salatu, onaj za čišćenje je drugačiji proizvod, napravljen posebno za čišćenje kućanstva. Ako se želite odmaknuti od komercijalnih proizvoda za čišćenje punih kemikalija, razmislite o njemu kao alternativi.

Što je ocat za čišćenje?

Sve vrste octa sadrže kiselinu koja daje sjaj hrani ili pomaže u konzerviranju hrane. Za čišćenje se često koristi destilirani bijeli. Možete ga pronaći na odjelu proizvoda za čišćenje u trgovinama.

Ocat za čišćenje i destilirani bijeli ocat dobivaju se na isti način – fermentacijom alkohola destiliranih iz kukuruza ili žitarica. Mikroorganizmi, odnosno bakterije, alkohol prerađuju u octenu kiselinu i vodu, odnosno ocat. Ocat za čišćenje sadrži oko 6 posto kiseline, što ga zapravo čini 20 posto jačim od destiliranog bijelog octa. Ako koristite nerazrijeđeni ocat za čišćenje, nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od iritacije.

Iako se može kombinirati i s nekim drugim sredstvima za čišćenje, poput tekućine za pranje posuđa, nikada ne miješajte ocat za čišćenje i kemijska sredstva za čišćenje. Kada se kombiniraju, mogu proizvesti otrovne pare.

Kako napraviti višenamjensko sredstvo za čišćenje od octa

Kombiniranjem octa s tekućinom za pranje posuđa dobiva se višenamjensko sredstvo za čišćenje koje će ukloniti prljavštinu i masnoću. Ovo rješenje možete koristiti za sve, od čišćenja kuhinje preko pranja prozora do uklanjanja ostatka naslaga u kupaonici.

Za izradu višenamjenskog sredstva za čišćenje prozora, šankova i kuhinjskog pribora trebat će vam tekućina za pranje posuđa, ocat za čišćenje, boca sa raspršivačem. Pomiješajte 1/4 šalice octa za čišćenje i 2 1/2 šalice vode u boci s raspršivačem. Dodajte 1/2 žličice sredstva za pranje posuđa. Dobro protresite i označite bocu.

Za upotrebu lagano poprskajte zaprljane površine i obrišite prljavštinu krpom koja ne ostavlja dlačice.

Kako napraviti sredstvo za uklanjanje naslaga za kupaonicu

Pomiješajte jednake dijelove octa za čišćenje, tekućine za pranje posuđa i vode u bočici s raspršivačem. Protresite da se dobro promiješa i označite bočicu.

Za korištenje, pošpricajte otopinu od vrha tuša kabine ili staklenih vrata prema dnu. Pustite da djeluje najmanje jednu minutu, a zatim istrljajte najlonskom četkom s mekim vlaknima. Isperite čistom vodom i osušite ručnikom koji također ne ostavlja dlačice.

Kako koristiti ocat za čišćenje podova

Ocat za čišćenje također se može koristiti na većini podova. Napunite kantu s otprilike 4 litre tople vode i 1/2 šalice octa za čišćenje. Koristite spužvu ili krpu od mikrovlakana, dobro je ocijedite kako biste spriječili prekomjerno vlaženje poda. Često ispirite glavu krpe. Nema potrebe za naknadnim ispiranjem jer otopina ne bi trebala ostaviti tragove.

Kako koristiti ocat za čišćenje za čišćenje začepljenih cijevi

Ocat i soda bikarbona moćna su kombinacija za brzo čišćenje odvoda u kupaonici ili kuhinji. Iako neće ukloniti začepljene dlake, kombinacija je vrlo učinkovita u borbi protiv neugodnih mirisa, naslaga sapuna i masnoće koja može nataložiti cijevi. Ovaj postupak posebno dobro funkcionira i za uklanjanje mirisa.

Ulijte 4 šalice vruće vode u odvod, potom dodajte 1 šalicu sode bikarbone i 1 šalicu octa . Doći će do reakcije i mjehurića, stoga pokrijte odvod čepom kako bi se djelovanje zadržalo u cijevima. Kad mjehurići prestanu, isperite odvod s još vruće vode. Mjesečno čišćenje pomoći će u održavanju cijevi i odvoda, bez neugodnih mirisa, piše 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...