Od početka 2024. VW u potpunosti prestaje s prodajom benzinaca i dizelaša u Norveškoj

Kada je elektrifikacija u pitanju, Norveška je daleko ispred ostalih zemalja te većina novih automobila koja se prodaje u toj zemlji ima električni motor, a ne benzinski ili dizelski. I taj mali udio vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem uskoro bi trebao otići u povijest jer se od kraja 2025. u toj zemlji više neće prodavati benzinci i dizelaši.

No i prije tog roka Norvežani više neće moći kupiti Volkswagenove automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem jer su iz njemačke tvrtke najavili kraj prodaje za takvu vrstu vozila s prvim danom 2024. godine. Svi koji će nakon tog datuma htjeti kupiti novi VW u Norveškoj moći će kupiti samo modele s električnim motorima.

S brojnim povlasticama za kupovinu električnih vozila norveška je vlada pokrenula proces elektrifikacije, koji se pokazao kao pun pogodak jer su mnogi vozači dotadašnje automobile zamijenili onima s električnim motorom. Uskoro, dakle, više neće biti niti izbora, već će električni automobili biti jedini dostupan tip vozila za one koji se odluče za novi auto.

Već sada više od 80 posto vozila koje VW proda u Norveškoj ima električne motore, a slična je situacija i s drugim velikim automobilskim kompanijama. Tu prednjači Audi – 97 posto prodanih vozila na tom tržištu je električno, dok je udio e-automobila u odnosu na ukupan broj prodanih automobila Hyundaija i Nissana veći od 90 posto.

Što se ukupnog tržišta električnih automobila tiče, u Norveškoj su oni prošle godine zauzeli gotovo 65 posto tržišta, dok je ove godine taj udio još veći te je, prema posljednjim podacima, dosegao čak 83 posto. S obzirom na to da električni automobili već sada zauzimaju tako veliki udio na tržištu, zabrana prodaje novih benzinaca i dizelaša stanovnicima te zemlje, barem većini, ne bi trebao biti problem, prenosi Zimo.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...