Oporba traži ostavku Vlade zbog Ine: “Vrh HDZ-a više nema kontrolu nad krađama”

Saborska oporba zatražila je danas od Vlade da zbog afere s preprodajom plina u Ini na idućoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine, a nakon toga i sama podnese ostavku.

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, GLAS-a i HSS-a nakon sastanka u Hrvatskom saboru dogovorili su da će poduzeti sve institucionalne i izvaninstitucionalne mjere kako bi osigurali da dođe do prijevremenih izbora i poručili su da su spremni za izbore.

“U Hrvatskoj je izvanredna situacija, iz nacionalne energetske kompanije ukradena je milijarda kuna, iznos kojim se moglo gotovo svakom umirovljeniku isplatiti tisuću kuna kako bi mogli platiti režije”, izjavio je nakon sastanka predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Taj je novac nestao jer je banda preuzela upravljanje Inom, predsjednik Nadzornog odbora, koji prima pola milijuna kuna bruto naknade godišnje, i članovi koji primaju po 300.000 kuna nisu pazili i gledali, pustili su da im pred nosom nestane milijarda kuna”, ustvrdio je Grbin. Upitao je gdje su ministri i premijer i zašto ne znaju kako se upravlja najvećom naftnom kompanijom u zemlji.

“Zbog ovoga moraju otići svi, mora otići predsjednik vlade, ministri na čelu s onim Filipovićem koji je bio u Nadzornom odboru Ine, a mora otići i Uprava i Nadzorni odbor Ine”, rekao je Grbin, dodavši kako je “minimum koji Hrvatska zaslužuje da banda ode”.

“HDZ stalno ponavlja mantru o vertikali upravljanja, no oni tu vertikalu ne koriste za upravljanje, nego za kadroviranje, a sada ta vertikala odgovornosti ide do premijera”, kazala je Sandra Benčić (Možemo).

“Ovakva količina političke neodgovornosti više ne može proći”, poručila je Benčić i najavila da će iskoristiti sve institucionalne i neinstitucionalne mehanizme kako bi “ovo bila zadnja pljačka u režiji vladajuće stranke”.

Vrh HDZ-a, ocijenila je, očito više nema kontrolu nad kriminalom, korupcijom i krađama svojih članova. Krešo Beljak (HSS) rekao je da vladu u ovom trenutku čine “hodajući politički mrtvaci na čelu s Andrejem Plenkovićem”, pa je vrijeme da odu u ropotarnicu povijesti.

“Jedini način je momentalna ostavka i sazivanje izvanrednih izbora”, poručio je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...