Pokret otoka kritizira Bilavera i Butkovića: “Pojedine plaže žele isključiti iz opće upotrebe, nedopustivo!”

Iz Pokreta otoka” s novim priopćenjem o novom prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama oglasila se Maja Jurišić.

Prenosimo ga u cijelosti:

Mišljenja smo da se odgovorima Ministarstva pomorstva, mora i infrastrukture namjerno obmanjuje javnost jer su nam proslijedili posljednji nacrt prijedloga Zakona koji očito dovodi u pitanje buduću javnu upotrebu pomorskog dobra dok sada tvrde da isti nacrt krivo interpretiramo te zlorabimo. U nijednom obraćanju javnosti ministar Butković i državni tajnik Bilaver nisu demantirali postojeće stavke nacrta prijedloga Zakona kojim se eksplicitno navodi da će se omogućiti potpuno ili djelomično isključenje opće upotrebe pomorskog dobra s posebnim naglaskom na morske plaže. Štoviše navodno će problem riješiti davanjem većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave čije se upravljanje već pokazalo kao neučinkovito i manipulativno te rezultiralo brojnim devastacijama i pogodovanjima diljem obale i otoka.

U prethodnim priopćenjima javnost smo obavijestili o spornim prijedlozima članka 11. „Isključenjem pomorskog dobra iz opće upotrebe smatra se korištenje pomorskog dobra na način koji potpuno ili djelomično isključuje opću upotrebu dijela pomorskog dobra, kada je takvo isključenje dopušteno važećim ugovorom o koncesiji, ugovorom o posebnoj upotrebi ili ugovorom o privremenom korištenju pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi“ te članka 46. u kojem se navodi da će se planovima upravljanja pomorskim dobrom omogućiti jedinicama lokalne i/ili regionalne samouprave da „definiraju vrste morskih plaža, funkciju i model upravljanja uređenim morskim plažama te stupanj ograničenja i isključenja pojedine plaže iz opće upotrebe.“

Osim navedenih članaka sporan je i četvrti dio nacrta prijedloga Zakona koji definira vrste morskih plaža i dijeli ih na prirodne i uređene, a zatim uređene morske plaže dijeli na javne morske plaže; morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja te morske plaže za posebne namjene.

Tražimo od Ministarstva i radne skupine jasno i nedvosmisleno pojašnjenje navedenih članaka, te javnu interpretaciju sljedećih dijelova nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama:

Članak 89.

(1) Morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja su uređene morske plaže, koje su s izgrađenim turističkim sadržajima izvan granice pomorskog dobra povezane u funkcionalnu  gospodarsku cjelinu.

(2) Davatelj koncesije utvrđuje funkcionalnu gospodarsku cjelinu iz stavka 1. ovoga članka ovisno o kapacitetu, kategoriji i vrsti objekata s kojima plaža čini funkcionalnu  cjelinu.
Članak 91.

Davatelj koncesije dužan je u svim postupcima davanja koncesije za gospodarsko korištenje morske plaže, prilikom odlučivanja o stupnju ograničenja i isključenja opće upotrebe, osigurati i štititi javni interes korištenja plaže posebno u slučaju kada plaža po svojem položaju i funkciji treba zadovoljiti potrebe šireg kruga korisnika.

Zahtijevamo da se novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama definira da su morske plaže neovisno o njihovoj lokaciji, vrsti i namjeni pristupačne svima pod jednakim uvjetima te da se ovakav članak uvrsti u prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji će ići na javno savjetovanje. Svaka drugačija „interpretacija“ korištenja morskih plaža je neprihvatljiva.

Dodatno primjedbe na navedene i ostale članke nacrta prijedloga Zakona smo, u dobroj namjeri, poslali državnom tajniku te još uvijek čekamo službeni odgovor na koji način će se iste uvrstiti u nacrt Zakona. S obzirom na to da smo za komentiranje nacrta Zakona imali svega nekoliko dana bit ćemo slobodni dodatne prijedloge izmjena uputiti u narednim danima, a sve s ciljem izrade suvislog, provedivog i transparentnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji će osigurati opću upotrebu pomorskog dobra s posebnim naglaskom na morske plaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...