Huljićeva “Pop misa Mediterana” u petak na Forumu: “Došla bi i Hana, ali…”

Veliki orkestar od šezdesetak glazbenika izvest će na Forumu u petak kapitalno i u svijetu jedinstveno djelo Tonćija Huljića „Pop misa Mediterana“. Iako je formalno riječ o misi, koja je prošla sve potrebne procedure te je arhivirana u Vatikanu, zapravo se radi o pop koncertu na kojem, ističe Huljić, publika može pjevati, zviždukati i „rasplesati se jednako koliko i na Bohemian Rhapsody“.

– Svi koji me znaju, znaju da od 2000.-e godine više radim crossover i international program negoli pop glazbu. Došao sam u situaciju da godišnje pišem po 120 pjesama i u tom ritmu više nisam htio niti mogao raditi. Ostao sam prisutan kroz neke velike karijere koje su obilježile moje pjesme, Grašu, Jelenu, a tu je i projekt Madre Badessa. Radim samo ono što me veseli i zabavlja, kaže Huljić, dodajući kako Pop misa Mediterana nije misa kakve su radili Beethoven, Bach ili Vivaldi, nego pop kompozicija koja ima stalne promjene tempa i ritmike. Pjevna je i može se, kaže, puštati i na beach partyju, a da pritom zadrži sve duhovne karakteristike i poruke Evanđelja.

Pop Misa Mediterana praizvedbu je doživjela na Splitskom ljetu 2021. godine. Kreirana je po svim postulatima liturgijske mise sa sljedećim sastavnim elementima: orkestar, zbor, bend te solisti (Lorena Bućan, Irma Dragičević i Karlo Vudrić). Prvi dio je koncertna misa sa stavcima Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae, koji je napisala, orkestrirala i otpjevala Tonćijeva kći Hana, dok je treći dio Ave Maria. Hane Huljić iz poznatih razloga, zbog prinove u obitelji, ipak nažalost neće biti u Zadru.

– Što se Hane tiče, ona bi bez problema mogla odraditi svoj dio nastupa, supruga bi pričuvala bebu u publici, ha ha… Ali oprezni smo, na sceni je puno ljudi i ne želimo se izlagati osjetljivoj situaciji. Takva su vremena. Mi u rezervi uvijek imamo osam glazbenika koji mogu uskočiti ako se netko u orkestru razboli. U Zagrebu smo nedavno morali koristiti svih osam, otkriva Huljić.

U manjim sredinama Huljić je priredio izvedbu bez orkestra, s dvadesetak izvođača, no prema Zadru ima respekt i dolazi u punom sastavu, sa 60-70 glazbenika na sceni. Riječ je većinom o glazbenicima orkestra Opere HNK Split, koji su predvođeni njihovim dirigentom i ravnateljem Jurom Bučevićem.

Koncert se priređuje prigodno na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza u organizaciji Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra. Pop misa počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...