Prate li plaće u Hrvatskoj divljanje cijena? Evo što kažu u DM-u, Mlinaru, Ini…

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima, ali mnogima je to nemoguće.

Koliko su i jesu li uopće dosad poslodavci u Hrvatskoj podigli plaće svojim djelatnicima unatrag godinu dana? RTL je poslao 50 upita na 50 različitih tvrtki.

“Plaće bi bar trebale pratiti tu stopu inflacije. Mi danas imamo da prodavači rade za 4300 u netu što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja”, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Dm je godinama, po anketama jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Prvi put je bruto plaće podigao u siječnju za oko 3,5 posto, drugi put za 4,5 posto u lipnju.

U Mlinaru navode kako su plaće korigirali ove godine u dva navrata, a povećali su i naknade za prijevoz zbog porasta cijene goriva.

Inini djelatnici dobit će uz plaće takozvani inflatorni dodatak – sada i jednom do kraja godine.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima, ali mnogima je to nemoguće, jer je porast cijena svih inputa pojeo prihode. Od Vlade traže dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća.

U ENNA grupaciji i PPD-u kojima je na čelu Pavo Vujnovac tvrde da je kumulativno povećanje plaća zbog inflacije u ovoj godini čak 20 posto. Novo povećanje osjetit će na plaćama za kolovoz. U Atlantic grupi tvrde da su već prošle godine digli plaće dijelu zaposlenika, a u Plivi kako početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzima u obzir promjene troškova života.

“S obzirom da su cijene lijekova na recept strogo regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, moramo voditi računa o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom”, navode u Plivi za RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...