Cestitka_Uskrs

Prati šampinjone, ali i druge gljive, velika je greška

Kad pričamo o šampinjonima, ali i drugim gljivama, višak vlage je veliki neprijatelj. Budući da su gljive porozne, sklone su upijanju tekućine – poput jedne spužve. A kad jednom dođu do ovog stanja, teško ih je vratiti u prvobitno i zato ih nikad nemojte prati. Pod mlazom vode, uronjene u vodu, ma nikako.

Šampinjoni se, za razliku od vrganja ili sunčanica koji se beru u šumi, uzgajaju na zatvorenim farmama, ajmo reći – mračnim podrumima. Osim ako ne vidite vidljive komadiće prljavštine, spremni su za kuhanje. Ako nađete mrvice zemlje, uzmite suhu krpu, papirnati ručnik ili kuhinjsku četkicu (onu za premazivanje jaja preko peciva i slično) kako biste ih očistili čim nježnije.

Držite ih u papirnatoj vrećici

One gljive koje nećete pripremati odmah nemojte čistiti kako ih ne biste oštetili jer su onda kvarljivije, već ih spremite u papirnatu vrećicu. Preporučamo papirnatu, a ne plastičnu jer plastika dovodi do kondenzacije, što dovodi do stvaranja sluzi, kvarenja i na kraju potpuno nepotrebnog bacanja. Ako vam je plastična vrećica jedina opcija, svakako je ostavite djelomično otvorenu kako biste osigurali cirkulaciju zraka, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...