Pripremite se na šok! Nekima bi od 1. listopada cijena plina mogla bi biti i do 6 puta viša

Cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača, od 1. listopada će biti višestruko veća, po nekim procjenama čak i do šest puta viša od trenutne, zbog čega neki opskrbljivači, poput riječkog Energa, već pripremaju obavijesti za kupce u kojima će im ponuditi mogućnost promjene opskrbljivača ili prelazak na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni.

Građani bi kakav-takav spas od enormnog rasta cijene mogli naći u raskidanju ugovora s opskrbljivačima i prelasku na plin iz obaveze javne usluge čija je cijena fiksirana do 1. travnja iduće godine, no i u tom slučaju će plin plaćati barem dvadeset do trideset, u nekim slučajevima i do 65 posto skuplje, barem na riječkom području. Upitno je hoće li i cijene plina iz Obaveze javne usluge opstati bez ogromnih intervencija države.

Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama, već po cijeni koja bi bila barem četverostruko viša. Kako i sami opskrbljivači procjenjuju da kupci takvu cijenu neće moći ni htjeti plaćati, detaljno će kupce obavijestiti o mogućnosti promjene opskrbljivača ili prelaska na isporuku plina u takozvanoj obavezi javne usluge, u kojoj su cijene fiksirane do 1. travnja iduće godine.

Mogućnost izbora

Podsjećamo, kupci mogu birati između sklapanja komercijalnog ugovora s nekim od opskrbljivača, pri čemu pojedinačno ugovaraju visinu cijene plina, a onima koji to nisu učinili, država je osigurala isporuku plina u obavezi javne usluge, putem opskrbljivača odabranog na javnom natječaju za svako distribucijsko područje posebno, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...