“Procjena se donosi od slučaja do slučaja, kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”

Karlovačka županijska državna odvjetnica najavila je da će u srijedu imati zaključke nadzora gospićkog općinskog tužiteljstva u vezi 36-godišnjaka koji je jučer pokušao ubiti suprugu i njena prijatelja, a prošlog je tjedna pušten na slobodu nakon uhićenja zbog prijetnji supruzi.

Županijska tužiteljica Vera Magdić Bižanović time je Hini potvrdila da još traje nadzor o tome je li došlo do propusta zbog kojeg prošlog tjedna 36-godišnjaku nije bio predložen istražni zatvor, unatoč prijetnjama ubojstvom supruzi (27) koja je jučer, zajedno s 21-godišnjim prijateljem postala žrtva njegova napada i zadobila ozljede opasne po život.

Međutim, općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović izvijestila je medije i prije okončanja nadzora da ‘u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust jer su okrivljeniku u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima’.

U njenom obrazloženju stoji da su 19. kolovoza protiv 36-godišnjaka primili kaznenu prijavu PU Ličko-senjske i Policijske postaje Gospić ‘zbog kaznenih djela prijetnje i protupravnog oduzimanje slobode počinjenih na štetu njegove supruge’.

Državno odvjetništvo je provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja i ustanovilo da se protiv 36-godišnjaka ‘pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog prijetnje počinjenog na štetu iste žrtve’.

Ovo državno odvjetništvo je ocijenilo, piše u odgovoru ODO-a, ‘da postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela’, ali također i da se ta ‘opasnost može otkloniti primjenom mjera opreza’. Zbog toga su ‘okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara, te mjera udaljenja iz doma’. Kako je dodatno rekla Hini, procjena se donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer ‘kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici’, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...