Profesor s Ekonomije o uštedama: “Naručite svinju, ukiselite kupus, pođonite cipele…”

Nekadašnji ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, SDP-ov saborski zastupnik u doba Milanovića, SDP-ov kandidat za premijera 2007. godine te aktualni sveučilišni profesor na zagrebačkoj Ekonomiji građanima kao metodu uštede savjetuje da rade svoj kiseliš.

“Objektivno, male su mogućnosti za uštedu, ali one postoje, barem po pitanju hrane. Sjetimo se naših starijih što su radili”, kaže Ljubo Jurčić.

Vrijeme je za popravke

Dodaje i da sad nije vrijeme za kupovinu trajnih dobara, perilica, bojlera, vodokotlića… Treba popravljati.

“Mrežu usluga treba izgraditi, sada nećemo kupovati zamrzivač od 2000 ili 3000 kuna, popravit ćemo onaj koji imamo. Cipele je jeftinije popraviti za 50 kuna nego kupiti nove za 500 ili 1000 kuna. I ne treba čekati zimu, treba ih sad pođoniti”, govori za RTL.

Dotakao se i zimnice

“Treba pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih”, kaže čovjek kojeg nam je SDP umalo doveo na Pantovčak.

Recepti roditelja tu bi mogli puno pomoći pa se osvrće na ‘stare’ dane da je to bio održiviji razvoj. Osobno je radi tradicije i sam zadržao neke navike starijih, uzgaja u rodnom kraju četiri svinje, kaže da posuši meso, podijeli tetkama, pozove prijatelje na velika druženja, nešto malo ostavi za sebe, pa se to isplati.

Savjeti za nabavljanje svinjske polovice
Dodaje, tu ima smisla ona kad se kaže ‘nemam para, a imam punu kuću hrane’. Prisjeća se i anegdote: “Iz sporta smo jedne godine napunili 70 teglica krastavaca, bilo je toga dvije godine što za jesti.”

Objasnio je i koja je tu ušteda.

“S obzirom na to da se ne plaćaju troškovi logistike i nema trgovačke marže, odnosno zarade koju trgovac mora imati, onda je za ‘kiseliš’ ušteda i do 50 posto, graška od 50 do 100 posto, upola jeftinije je i meso”, kaže nesuđeni premijer.

Ako se netko odluči povezati s uzgajivačem na selu, možda u Slavoniji, pa dogovoriti svinjsku polovicu, kaže da se to treba napraviti sad, a ne oko Božića kad je navala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...