Pronađen mogući kancerogen u nekim lijekovima za kontrolu dijabetesa, svi iz iste tvornice

Američka Agencija za hranu i lijekove priopćila je da su određeni uzorci sitagliptina, spoja u Merckovim lijekovima za dijabetes Januvia i Janumet, kontaminirani mogućim kancerogenim tvarima.

Agencija je priopćila da će privremeno dozvoliti Mercku da distribuira lijekove sa sitagliptinom koji sadrže veću od prihvatljive količine nečistoće Nitroso-STG-19, također poznate kao NTTP, kako bi se izbjegla nestašica.

Merck je priopćio da je obavijestio vlasti o otkriću da neke serije lijekova sadrže nečistoće i da je proveo dodatne kontrole kvalitete kako bi se uvjerio da će njegovi lijekovi ispuniti privremene prihvatljive granice.

“Ostajemo uvjereni u sigurnost, učinkovistost i kvalitetu naših lijekova koji sadrže sitagliptin”, rekao je Merck napominjući da se ne očekuje značajan utjecaj na opskrbu.

NTTP pripada vrsti spoja nitrozamina od kojih su neki klasificirani kao vjerojatni ili mogući kancerogeni za ljude, na osnovu laboratorijskih testova, priopćila je agencija.

Znanstvenici Agencije procijenili su rizik od izlaganja NTTP-u na privremenom prihvatljivom nivou unosa do 246,7 nanograma dnevno i utvrdili da predstavlja minimalni dodatni rizik od karcinoma u usporedbi s doživotnim izlaganjem NTTP-u na nivou od 37 nanograma dnevno.

Posljednjih godina neki proizvođači lijekova morali su povući neke serije lijekova kao što je Pfizerov tretman protiv pušenja Chantix i prestali su prodavati druge kao što je ranitidin za liječenje žgaravice, koji se često prodaje pod brendom Zantac, zbog prisustva nitrozamina.

Nitrozamini su uobičajeni u vodi i hrani, uključujući suho meso i meso s roštilja, mliječne proizvode i povrće. Izlaganje nečistoćama iznad prihvatljivih nivoa tokom dužeg vremenskog perioda može povećati rizik od karcinoma, javlja N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...