Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja Sfinga, koštali su 120 tisuća kuna

Prekrasni povijesni perivoj na zadarskoj Brodarici, poznat po monumentalnoj skulpturi sfinge posljednje je tri godine mjesto uz kojeg su vezane brojne aktivnosti koje je Grad Zadar proveo u sklopu projekta RECOLOR. Ovaj park nosi brojne vrijednosti u baštinskom i hortikulturnom smislu, te su uz brojne provedene aktivnosti stvoreni i planovi za daljnju promociju i uređenje prostora.

Među prvim planiranim radovima za uređenje prostora kako je i najavljeno, odabrana je sanacija ograde koja perivoj dijeli od Obale kneza Trpimira. Ogradni zid duljine 133 metra bio je u lošem stanju, imao je nekoliko većih rupa nastalih urušavanjem nakon udarca automobila te ispucanu žbuku. Metalna ograda nad zidom bila je korodirana, a na nekim mjestima nedostajali su joj dijelovi, dok je u posebno lošem stanu bio ulaz sa masivnim stubovima te velikim metalnim vratnicama.

Obzirom da se ovaj perivoj nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada Zadra neophodno je bilo pri radovima poštivati Posebne uvjete sanacije i restauracije perivoja Sfinga u Zadru koje je na zahtjev Grada Zadra izradio Konzervatorski odjel u Zadru. Radovi u vrijednosti 119.841,25 kuna provedeni su prema načelima obnove u skladu sa izvornom formom ograde, te materijalima i metodologijama kojima je izrađena.

Za sve ostale povijesne elemente u prostoru kao i za prostor perivoja u cijelosti izrađena je dokumentacija: konzervatorski elaborat za arhitektonsko dekorativne elemente te arhitektonsko-krajobrazni projekt uređenja parka te će Grad Zadar na temelju istih postupati te planirati daljnje mogućnosti financiranja za izvršenje daljnje provedbe obnove i revitalizacije ovog lokaliteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...