Razmišljaju li naši trgovci o zamrzavanju cijena i koliko ih je potpisalo etički kodeks zbog uvođenja eura?

Život nikad skuplji! 1000 kuna u odnosu na lani vrijedi 877 – 123 kune iz novčanika nam je izbila inflacija.

Kako bi pomogli kupcima, najveći trgovački lanac u Francuskoj, nakon pritiska Vlade zamrznuo je cijene 100 svojih proizvoda. Isti model priželjkuju i Hrvati.

“Sigurno bi i trgovci u Hrvatskoj mogli zamrznuti cijene 100 proizvoda, samo je pitanje kojih. Moguće je, ali ne 100 prvih artikala po prodaji”, kaže Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina.

Da trgovci i pristanu, pitanje je – kojih bi to 100 proizvoda bilo.

“Da se tu radi o 100 prvih artikala po prodaji, onda bi to bilo značajno. Međutim u 100 različitih artikala tu mogu biti i šalice za kavu, da parafraziram”, objašnjava Evačić.

Rješenja postoje, tvrde udruge za zaštitu potrošača, no za to treba političke volje.

“Sada nemamo takve mehanizme, odnosno nitko ne može reći trgovcu ili bilo kome u lancu da on ne može povećati cijenu i da proizvod koji danas košta 19 kuna sutra neće koštati 29, mi smo kao potrošači tu baš nezaštićeni”, govori Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

U isto vrijeme traju pripreme za uvođenje nove nacionalne valute. Kako bi se izbjeglo zaokruživanje cijena, Ministarstvo je uvelo etički kodeks. U tjedan dana pristupilo mu je 315 trgovaca.

„Iako čak i oni koji ne pristupe etičkom kodeksu se moraju pridržavati tih načela koja ionako proizlaze iz zakona”, kaže voditeljica službe za provedbu politike zaštite prava potrošača Mirela Skočić.

Za one trgovce koji se ne budu držali smjernica i kodeksa idu sankcije – oduzimanje naljepnice, ali i posjet inspekcije, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...