Rekordno usklađivanje od 6,11 posto: Provjerite koliko će vam rasti mirovina od ovog rujna

Usklađivanje aktualne vrijednost mirovine u drugom dijelu 2022. godine iznosi rekordnih 6,11 posto. Zbog rekordne stope inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci srušen je rekord iz drugog dijela 2008. godine kada je stopa usklađivanja iznosila 4,05 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o plaćama za lipanj, a time i sve potrebne podatke za izračun stope usklađivanja mirovina. Podsjetimo, mirovine se u Hrvatskoj usklađuju zbrajanjem stope inflacije i rasta bruto plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj, a upravo je rekordna inflacija zaslužna za rušenje rekorda iz 2008. godine kada su mirovine rasle za 4,05 posto.

Aktualna vrijednost mirovina u drugom dijelu godine uskladit će se za 6,11 posto, a Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u narednim danima donijet će i službenu odluku oko usklađivanja.

Postotak usklađivanja objavila je Hrvatska stranka umirovljenika na društvenim mrežama.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj trenutno iznosi 3.050,61 kunu, a nakon usklađivanja iznosit će 3.237 kuna. Usklađena mirovina, zajedno sa zaostatkom za srpanj, isplatit će se u rujnu pa prosječan umirovljenik može očekivati 372.78 kuna veću mirovinu za dvadesetak dana.

Budući da kod usklađivanja sve mirovine rastu za isti postotak, najbolje će proći oni s najvećim mirovinama. Primjerice, umirovljeni saborski zastupnici, članovi Vlade i Ustavni suci već sada primaju prosječnu mirovinu od 10.688,74 kune, a nakon usklađivanja mirovine će im u prosjeku porasti za 653,08 kune, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...