Ruski Gazprom najavio da će cijena plina za Europe ove zime podivljati i preko 4.000 eura

Ruski proizvođač plina Gazprom objavio je u utorak da je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu.

Kompanija je od siječnja do sredine kolovoza proizvela 274,8 milijardi, a izvezla je 78,5 milijardi kubičnih metara plina, navodi agencija Tass.

U kolovozu prosječni dnevni izvoz bio je za 3,3 posto veći nego u srpnju i iznosio 213,3 milijuna kubičnih metara.

Potražnja za plinom u sustavu na domaćem tržištu smanjila se za 2,3 posto, prenosi ruska agencija Tass.

Izvoz ruskog plina u Kinu cjevovodom Power of Siberia i dalje raste, u skladu s bilateralnim dugoročnim ugovorom Gazproma i kineskog CNPC-a, prenosi Tass.

Gazprom je naveo i da je cijena plina u Europi u utorak premašila 2.500 dolara za 1.000 kubičnih metara, prvi puta od 8. ožujka, citirajući podatke londonskog ICE-a. Od početka trgovanja porasla je više od osam posto.

U nizozemskom plinskom čvorištu TTF-u cijena je u terminskim ugovorima za rujan porasla na 2.501,7 dolara za tisuću kubičnih metara, odnosno 238,765 eura po megavatsatu (MWh).

Gazprom je upozorio da bi ove zime cijena u Europi mogla premašiti i 4.000 dolara.

“Cijene plina na europskom fizičkom tržištu dosegnule su 2.500 dolara (za 1.000 kubičnih metara). Prema konzervativnih procjenama, ako se taj trend nastaviti, cijene će ove zime premašiti 4 tisuće dolara za 1.000 kubičnih metara”, napominje kompanija, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...