Ruskoj novinarki koja je govorila protiv rata prijeti 10 godina zatvora zbog širenja laži o vojsci

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova optužena je u srijedu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci zbog čega može biti kažnjena zatvorskom kaznom do 10 godina, objavio je njezin odvjetnik na Telegramu.

Optužbe se odnose na prosvjed prošlog mjeseca kad je na obali rijeke Moskve, nasuprot Kremlju, podigla antiratni plakat i objavila fotografije prosvjeda na svom Telegram kanalu.

Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, postala je poznata u ožujku nakon što je za vrijeme emitiranja vijesti uživo upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, s antiratnim plakatom.

Zbog protivljenja ruskoj ofenzivi u Ukrajini, Ovsjanikova je već nekoliko puta bila uhićena i kažnjena.

Ranije u srijedu je objavila da su savezni istražitelji na silu upali u njezinu kuću oko šest sati ujutro kako bi izvršili pretres, prije nego što su je odveli kako bi se protiv nje podigla optužnica.

Isti dan je nezavisni list Novaja Gazeta kažnjen s 350.000 rublji (5700 američkih dolara) zbog “zloupotrebe slobode medija”.

List je kažnjen zbog reportaže iz Hersona, ukrajinskog grada pod ruskom kontrolom. Nakon objavljivanja teksta u ožujku, Novaja Gazeta je maknula reportažu sa svoje internetske stranice na zahtjev ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora, rekla je glasnogovornica lista Nadežda Prusenkova.

Novaja Gazeta, dodala je Prusenkova, namjerava uložiti žalbu.

Glavni urednik lista Dimitrij Muratov je za svoju borbu za slobodu izražavanja nagrađen 2021. Nobelovom nagradom za mir.

Nakon više upozorenja Roskomnadzora, list je obustavio svoje aktivnosti u Rusiji, javlja N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...