Seizmolog objasnio je li serija potresa na Banovini razlog za brigu

Serija potresa od kojih je najjači bio 3,6 po Richteru tijekom noći i jutra pogodila je Banovinu.

Seizmolog Snježan Prevolnik objasnio je za Dnevnik Nove TV zabrinjava li ga serija ova serija potresa.

‘Svi ovi potresi su dio te serije naknadnih potresa koja traje još od prosinca 2020. Ima perioda kad je seizmička aktivnost izraženija, kad je manje izražena. U zadnjih tjedan dana je bilo nekoliko jačih potresa koji su uznemirili pučanstvo. Ne jačih da bi mogli uzrokovati nekakve štete, ali dovoljno jakih da izazovu nelagodu.’

Kaže kako se situacija smirila jer, dodaje, kada se sjetimo prvih sati, dana i tjedana nakon velikog potresa, bilo je nebrojeno potresa.

‘Sad se situacija smirila, tih naknadnih potresa ima sve manje i oni su sve manje magnitude. Ali kao što sam rekao, postoje ta razdoblja gdje se ponovno oni nekako nakupe. Seizmička aktivnost je mrvicu izraženija, ali naprosto, to su te varijabilnosti’, objašnjava stručnjak.

Ističe kako manji potresi oslobode dio energije, ali ne dovoljno velik da bi mogli anulirati veliki potres. Napominje kako moramo biti svjesni da živimo na seizmički aktivnom području u kojem su se jaki potresi događali i u prošlosti, ali će se događati i u budućnosti.

‘Bit seizmologa nije predviđanje potresa. Stav seizmološke zajednice je relativno jasan. Predviđanje potresa nema. U ovom trenutku, a vrlo je malo vjerojatno da će se to moći napraviti i u budućnosti. Uloga seizmologa je da pomognu u izgradnji sigurnijih kuća. Mi moramo istražiti seizmičnost pojedinog područje. Izdvojiti područja u kojima je vjerojatnost da će se dogoditi jači potres. I prema građevinarima krenuti sa adekvatnim podlogama da bi oni mogli napraviti kvalitetno protupotresno projektiranje i gradnju’, rekao je.

Napominje kako je područje južne Dalmacije seizmički najugroženije te da su se tu događali najjači potresi kroz povijest.

Dodaje da na cijelom našem području ima puno rasjeda, pogotovo na obali.

Kaže kako se situacija s opremom popravila u zadnjih godinu i pol te da su na dobrom putu da kroz ulaganja u projekte dođu na zadovoljavajuću razinu što se tiče seizmičke ugroženosti države, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...