Što je dark web i zašto je Hrvatima posebno zanimljiv?

Većina korisnika interneta u nekom je trenutku čula za dark web odnosno “mračnu stranu interneta” koja je nevidljiva klasičnim pretraživačima i od onoga tko želi na nju prijeći zahtjeva ipak malo veće znanje. Za većinu je dark web povezan s kriminalom, sumnjivim aktivnostima i ilegalnim sadržajima, a često se tamo mogu pronaći stranice koje se bave prodajom ukradenih podataka, lažnih putovnica pa čak i droge ili oružja.

I dok neki redovito posjećuju dark web, drugi tamo zalutaju iz čiste znatiželje. Prema nekim podacima, čak 2,5 milijuna korisnika posjećuje neke stranice na dark webu svakog dana.

No, kome su te stranice najzanimljivije? Kako bi to otkrili tvrtka Reboot SEO koristila je alat za online analitiku Ahrefs kako bi utvrdila koliko se u pojedinim zemljama pretražuju pojmovi vezani uz dark web. Obuhvatili su zemlje u Europi i SAD, a podatke o broju pretraga usporedili su s brojem korisnika u svakoj zemlji, kako bi se dobio usporediv broj.

Podaci koje su dobili zaista su zanimljivi. Naime, od 33 zemlje koje su bile uključene u istraživanje, na vrhu se našla – Hrvatska. Prema Rebootovim podacima, na 100 tisuća korisnika dolazi 1083 pretrage koje uključuju pojmove povezane uz dark web. Kako navode, dark web zločini u Hrvatskoj porasli su za 31% u posljednjih nekoliko godina, a ukupno je bilo 30.450 online pretraživanja do ove godine.

Slijede Češka, Irska, Mađarska i Rumunjska. Treba istaknuti kako u trenutku provođenja istraživanja, u njega nisu uključene Ukrajina i Rusija.

Ne postoji jedinstveno rješenje za sigurnost podataka. Prava sigurnost dolazi iz kombinacije pravih softverskih alata, povećanja vašeg znanja o kibernetičkim prijetnjama i uspostavljanja sigurnih online praksi. Hakeri neprestano smišljaju nove i inovativne metode za dobivanje pristupa vašim podacima koje zatim mogu prenijeti na dark web i prodati. Ako si želite dati najbolju šansu da spriječite da vaši podaci završe na dark webu ili ako želite istraživati dark web iz znatiželje, trebali biste koristiti VPN jer će sakriti vašu IP adresu, štiteći vaš identitet i lokaciju, poručili su iz Reboot SEO, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...