Stranci snimili susret sa zmijom u Hrvatskoj: “Ovo je jedna od najvećih u Europi!”

Ekipa s YouTube kanala Living Zoology bila je u Hrvatskoj te snimila i objavila susret sa zmijom u hrvatskoj divljini.

Sreli su četveroprugog kravosasa, dugačkog čak dva metra. “Četvetoprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) jedna je od najvećih zmija Europe. Obično je vrlo mirna vrsta i prekrasna je. Ova zmija nije otrovna. Nedavno smo bili u Hrvatskoj na ljetovanju, ali nismo mogli odoljeti da malo potražimo zmije. U ovom videu vidjet ćete kako smo uhvatili zmiju te je snimili i fotografirali u njenom staništu. Ova zmija je bila stara i bez repa”, otkrili su pratiteljima kanala kojih ima preko 110 tisuća.

Snimka je od prošlog tjedna pregledana skoro 20 tisuća puta.

“Izvrstan sadržaj. Drago mi je da ste odvojili vrijeme da donesete opremu za snimanje ove prekrasne vrste. Jedna od mojih omiljenih vrsta i nema dovoljno snimki o njima. Ponosan sam na vas!”, “Sjajan video i prekrasna zmija. Kakav je užitak vidjeti te životinje u njihovom prirodnom okruženju”, “Iznenađen sam da vidim takvu veliku, a neotrovnu zmiju u Europi”, “Baš ste hrabri”, pisali su ljudi u komentarima.

Ime dobila po mitu
Inače, kravosas je dobio ime po mitu da pije kravlje mlijeko. Međutim, portal Priroda Hrvatske piše da je riječ o zabuni nastaloj zbog toga što su kravosasi često znali biti viđeni u stajama gdje su lovili glodavce. Kravosas je mirna i spora zmija koja uglavnom ne napada ljude te je neotrovna.

Živi na priobalnom području i otocima. Četveroprugi kravosas može narasti do čak 260 centimetara duljine što ga čini našom najduljom zmijom, iako su jedinke najčešće duge oko 150 centimetara, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...