Sutra na rasporedu jubilarni 50. Plivački maraton Preko – Zadar. Prijavljen rekordan broj od 250 natjecatelja

Sutra u petak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i na Dan hrvatskih branitelja, na rasporedu je jubilarni 50. po redu Plivački maraton Preko – Zadar ukupne dužine 4600 metara.

Start je s rive u Preku u 9 sati, prvi plivači očekuju se oko 9.50 sati na bazenu Kolovare.

Trenerica Plivačkog kluba Zadar Josipa Nekić istaknula je kako je prijavljen rekordan broj natjecatelja, te da će se prvi put održati i utrka za djecu.

Ponosni smo domaćini jubilarnog 50. Plivačkog maratona Preko- Zadar, pred nama je veliki zadatak jer imamo rekordan broj prijavljenih natjecatelja, ukupno 250 plivača krenut će s rive u Preku, istaknula bih, da je od tog broja čak 180 rekreativaca. Ostali su plivači koji će nastupiti su registrirani u Savezu daljinskog plivanja, ujedno se nadamo  konkurentnoj utrci u obje kategorije. Imamo 70-ak plivačica, ostali su plivači. Dolaze nam i gosti iz čak 8 država, to su plivači iz SAD-a, Engleske, Švicarske, Ukrajine i tako dalje. Imamo još i hrvatske plivače iz poznatih klubova daljinskog plivanja kao KDP Donat, KDP Split i KDP Poreč. Jako nam je drago što će ove godine plivati i rekordan broj natjecatelja iz PK Zadar, njih čak 34. Najmlađa plivačica bit će 10-godišnja Adrijana Knežević iz PK Zadar, dok je najstariji sudionik maratona Ante Cvitanović koji ima 78 godina, kazala je Nekić.

Ono što će upriličiti sutrašnji plivački maraton je svečanost proglašenja najuspješnijih natjecatelja koji je na rasporedu u 12 sati na bazenu Kolovare, tada ćemo spomenuti sve one ljude koji su dali svoj veliki doprinos inicijativi da se ovaj maraton uopće održi.

Ove godine prvi put će se održati i utrka za djecu. Znači, istovremeno kad krene plivački maraton s rive u Preku, u 9 sati će se i na bazenu Kolovare odvijati utrka za djecu do 16 godina, radi se naime o Aquatlonu.

Sva djeca koja se prijave zaključno do sutra, će nastupiti u plivačkoj dionici od 100 metara i dionici trčanja od 500 metara. Što se prijava za djecu tiče, moram kazati da za njih kotizacije nema, kazala je Nekić.

Željko Olujić trener PK Zadar ponosan je što je maraton Preko-Zadar postao najjači maraton u Hrvatskoj, na kojem će sudjelovati najbolji daljinski plivači.

Napomenuo bih kako svi plivači koji će sudjelovati na maratonu Preko-Zadar moraju biti najkasnije do 7.30 sati u Preku zbog prozivke. Imam rekordan broj od 250 plivača, tako da prozivku želimo napraviti prije samog starta u 9 sati. Prve plivače očekujemo na bazenu Kolovare oko 9.50 sati. Sva predviđanja su da bi sutra trebalo biti lijepo vrijeme i savršeni uvjeti na moru, tako da bi mogao pasti i rekord maratona. Imamo tri, četiri plivača koji su favoriti za pobjedu. Svakako su to Grgo Mujan iz KDP Split i Roko Krpina iz KDP Donat Zadar, dok su u ženskoj konkurenciji favoriti za slavlje Paula Lončarević iz KDP Donat Zadar, Dina Volarević iz PK Zadar i Antonia Buličić iz KDP Split.  Svi najbolji hrvatski plivački maratonci sudjelovat će na sutrašnjoj utrci, i to od najmlađih pa do najstarijih. Sve nam je ovo velika čast, moram kazati kako je maraton Preko-Zadar postao najjači i najbrojniji maraton u Hrvatskoj, zaključio je Olujić.

U CRO CUPU sudjeluju isključivo registrirani plivači dok se tradicionalna utrka održava kao i do sada – u 8 starosnih kategorija. Pliva se poznata ruta od 4600m a staza će biti i označena plutačama. Svi rekreativci trebaju imati brodicu za pratnju dok registrirani plivači ne trebaju. I ovim putem MOLIMO ljude dobre volje koji imaju brodice (4 broda) i mogu pomoći u pratnji naših domaćih plivača da se odazovu sudjelovanju na 49.maratonu (za barkajole osiguran trošak goriva, topli obrok i majica).

Kontrolu brodica za vrijeme maratona provode Lučka kapetanija, Pomorska policija, Javna vatrogasna postrojba Zadar, Marina Preko, Jedriličarski klub Uskok, HGSS, EMERGENSEA i Crveni križ. Veliku podršku i ove godine maraton ima od TZ Preko.

Iz PK Zadar pozivaju sve rekreativce i zaljubljenike u plivanje, mlade i stare, da se prijave na 49. maraton.

Sudjelovanje na natjecanju prijavljuje se dolaskom u ured Plivačkog kluba „Zadar“ na bazenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...