Sve je više neriješenih predmeta u zemljišnim knjigama, u ove tri regije Hrvatske čeka se najdulje

Iako je sustav gruntovnica posljednjih godina u mnogočemu unaprijeđen i digitaliziran, problemi nisu nestali. U drugom kvartalu ove godine nagomilalo se gotovo 30 posto više neriješenih redovitih predmeta u odnosu na lani, piše HRT. Najdulje se čeka u Dalmaciji, Lici i Slavoniji.

Ako vas imovinskopravni poslovi odvedu na Pag – naoružajte se strpljenjem. Paška gruntovnica najsporija je u Hrvatskoj. Županijski odvjetnički zbor upozorava da se na rješavanje jednog predmeta predugo čeka. U prosjeku 162 dana.

“Predsjednik suda tvrdi da je problem u tome što naprosto nema sudskih savjetnika koji bi to mogli rješavati”, ističe predsjednik Odvjetničkog zbora Zadarske županije Branimir Zorica.

Puno bolje nije ni preko Velebita – u Gračacu. Tu se u prosjeku čeka 148 dana. “Što su nesređene knjige. Mi još ni dan danas nemamo plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i ne možemo raspisati natječaj. Svake godine minimalno 2 milijuna kuna Općina Gračac gubi iz tog razloga”, ističe predsjednica Općinskog vijeća Gračac Slavica Miličić.

Bez problema nisu ni Slavonci. U Vinkovcima se u prosjeku čeka 99 dana. U gruntovnici kažu da je do zastoja došlo zbog manjka zaposlenih. Ono što je nekoć radilo osmero ljudi sada radi samo petero. Zbog toga se dio slavonskih predmeta šalje u Varaždin, gdje se plaćaju i prekovremeni sati, ali većih pomaka nema jer je priljev novih predmeta i dalje velik. Bez novih radnika – poručuju – bolje neće biti. To tvrde i na Pagu, gdje su lokalni čelnici državi ponudili i sufinanciranje plaća.

“Tad je na tom sastanku u ministarstvu dogovoreno sve, ali do dan danas ništa. Ide nizbrdo umjesto uzbrdo”, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić za HRT.

Iz ministarstva poručuju da je broj neriješenih predmeta u gruntovnicama narastao ponajprije zbog većeg priljeva uzrokovanog provođenjem programa stambenog zbrinjavanja.

“Stopa rješavanja svih predmeta iznosi 91,80 %. U odnosu na posebne predmete, u II. kvartalu 2022. godine riješeno je više posebnih predmeta nego što ih je zaprimljeno. Stopa učinkovitosti iznosi 106,77 %.”, navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

U ministarstvu kažu i da je u odnosu na prošlu godinu zaprimljeno 4 200 predmeta više. Na nacionalnoj razini na njihovo rješavanje čeka se 23 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...