Tijekom spavanja mobitel držite pokraj kreveta? Evo zašto to ne biste trebali raditi…

Gdje stavljate mobitel kad idete spavati? Možemo pretpostaviti da ga većina drži pored sebe na noćnom ormariću. Na kraju krajeva, to je posljednja stvar koju pogledamo prije spavanja, a prva stvar za kojom posegnemo kad se probudimo, zar ne?

No je li to doista dobra ideja i može li nas takvo kompulzivno ponašanje zapravo spriječiti da dobijemo dovoljno sna? I je li sigurno sigurno imati mobitel pokraj sebe cijelu noć? Mnogi od nas su blaženo nesvjesni da spavanje uz vaš uređaj može ozbiljno spriječiti dobrobit spavanja.

Prepoznajte da to nije samo mobitel

To zapravo nije samo mobitel, zar ne? Više kao nezamjenjivo malo računalo bez kojeg mnogi od nas ne mogu živjeti. Možete zvati, slati poruke, surfati internetom, odgovarati na e-poštu i komunicirati putem društvenih mreža. Uz mnoštvo funkcija koje nas drže budnima, nije ni čudo da ovi uređaji imaju golem potencijal da nam pokvare san.

Gubitak sna

Mnogi od nas uhvaćeni su u ovu poznatu zamku – onu kompulzivnu želju da nastavimo osvježavati, provjeravati, čitati, odgovarati, listati, objavljivati, klikati ili petljati po igrama. Velikom dijelu nas vrlo je teško pospremiti uređaj, što samo po sebi može odgoditi odlazak na spavanje i smanjiti ukupno vrijeme za odmor. Sva ova stimulacija, osobito noću, može otežati isključivanje i pokvariti san. Možda zvuči dramatično, ali takvo kompulzivno ponašanje tijekom duljeg razdoblja lako može dovesti do nedostatka sna.

Snaga svjetlosti

Sva ta umjetna plava svjetlost s ekrana mobitela, tableta ili računala utječe na našu sposobnost da zaspimo. Plava svjetlost vara mozak da misli da je dan, zbog čega vaše tijelo prestaje otpuštati hormon sna melatonin koji pomaže da se opustimo prije spavanja. Umjetno svjetlo također uništava naš cirkadijalni ritam, obrazac spavanja i budnosti tijekom 24-satnog dana koji pomaže u kontroli vašeg dnevnog rasporeda za spavanje i budnost.

Problem držanja mobitel u spavaćoj sobi

Kao opće pravilo, pametno je taj mobitel držati što dalje od spavaće sobe. Za početak, ovo će vam olakšati izbjegavanje dugotrajne upotrebe kada biste stvarno trebali prijeći na spavanje. Micanje uređaja u drugu prostoriju također će spriječiti provjeru ako se probudite noću. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da su mobiteli dizajnirani za brzo reagiranje; mogu postojati zvona, alarmi, upozorenja ili svjetla koja privlače vašu pozornost. Vidjeti bilo što od toga može lako narušiti kvalitetu sna, a također vas dovoljno probuditi da se osjećate kao da trebate reagirati.

Je li u redu spavati s mobitelom pored glave?

Neki su ljudi zabrinuti zbog utjecaja elektromagnetskih polja koja emitiraju mobiteli. Zabrinutost se kreće od povećanog rizika za tumore mozga do utjecaja na plodnost. Općenito se smatra da moderni mobiteli imaju zanemariv učinak na ljudsko tijelo, ali mnogi smatraju da bi bilo razumno biti malo oprezniji. Mobiteli se oglašavaju svakih nekoliko sekundi tako da uređaj još uvijek emitira malu količinu mikrovalnog zračenja. Stavljanje mobitela u način rada u zrakoplovu i isključivanje postavki lokacije ozbiljno ograničava bilo kakvo radiofrekvencijsko zračenje – plus vaš će se alarm i dalje oglašavati ujutro, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...