U 92. godini nakon duge i teške bolesti umro Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a

Ruski državni mediji objavili su da je u 92. godini preminuo posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

TASS je objavio informaciju o smrti državnika pozivajući se na informacije iz bolnice. Središnja klinička bolnica objavila je, prema njihovim informacijama, da je Gorbačov preminuo nakon teške i duge bolesti.

Informaciju o smrti državnika objavila je i RIA.

Gorbačov je sa SAD-om sklopio sporazume o smanjenju naoružanja i partnerstvu sa zapadnim silama kako bi uklonio željeznu zavjesu koja je tadašnji SSSR od Drugog svjetskog rata dijelila od Europe. Time je doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke. Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka, Gorbačov nije upotrijebio silu, za razliku od svojih prethodnika koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. Prosvjedi su potaknuli težnje za samostalnošću 15 republika Sovjetskog Saveza i on se raspao u sljedeće dvije godine na kaotičan način. Nakon toga se Gorbačov uzalud borio da spriječi kolaps SSSR-a.

Njegova politika glasnosti, slobode govora, omogućila je dotad nezamislivu kritiku stranke i države, ali i ohrabrila nacionaliste u baltičkim zemljama koje su htjele neovisnost. Mnogi Rusi mu nikad nisu oprostili turbulencije koje su izazvale njegove reforme i smatrali su da je pad životnog standarda previsoka cijena za demokraciju, piše Reuters.

Nakon što je 30. lipnja posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: “Svima nam je dao slobodu – ali ne znamo što bismo s njom.”


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...