U akciji čišćenja uvala Šimuni i Letavica prikupljeno više od 3,5 kubika otpada

U subotu, 6. kolovoza, u uvali Letavica održana je druga akcija čišćenja, nakon što je prva provedena u uvali Šimuni, a obje je uz podršku dm-a, proveo Centar za podvodna istraživanja Navalis s Paga. U dvije eko akcije 37 ronioca volontera i 25 volontera na kopnu izvadili su 3,5 kubika otpada kako bi zaštitili livade morske cvjetnice posidonije. Uz akciju čišćenja, održana su i predavanja o flori i fauni koja se razvija u livadama posidonije na kojima su sudionici učili detalje o važnosti zaštite morskih cvjetnica.

„U dvije akcije čišćenja iz mora u uvalama Šimuni i Letavica uklonili smo više od 3,5 kubika otpada što predstavlja važan korak u našim aktivnostima očuvanja podmorja, ali i podizanju svijesti o onečišćenju Jadranskog mora. U ime Centra za podvodna istraživanja Navalis želim zahvaliti dm-u što je prepoznao naš projekt i omogućio nam da zaštitimo livade posidonije. One su tvornice kisika i područje su velike biološke raznolikosti na kojima obitava više od petine poznatih sredozemnih vrsta. Samo ta činjenica ukazuje na važnost njihova očuvanja“, izjavio je Vedran Dorušić, predsjednik Centra za podvodna istraživanja Navalis čiji je projekt odabran u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Na dm-ov natječaj pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt čišćenja i zaštite morskih prašuma jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao u sklopu natječaja i u čiju će realizaciju uložiti više od 800.000 kuna.

„Natječajem {ZAJEDNO} za zelene ideje i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu. Uime dm-a zahvaljujem gospodinu Dorušiću i Centru Navalis što su prepoznali dm kao partnera i omogućili nam da doprinesemo očuvanju biološke raznolikosti našeg podmorja. Posebno želim zahvaliti roniocima ronilačkog centra Foka koji su svoje dugogodišnje iskustvo i slobodno vrijeme stavili na raspolaganje za ovaj vrijedni cilj“, izjavio je Tihomir Kovač, voditelj Kontrolinga u dm-u.

Centar za podvodna istraživanja Navalis nevladina je organizacija osnovana u gradu Pagu 2016. godine. Okuplja morske biologe i ekologe, podvodne arheologe, speleologe te sve koji svojim znanjima i ljubavi prema moru i ronjenju mogu pridonijeti njegovom istraživanju i zaštiti.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...