U Hrvatskoj traje treći toplinski val. Ali uskoro stiže promjena i svježije vrijeme…

Sljedećih ćemo dana diljem Hrvatske imati treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Srećom, bit će kraći i slabije izražen od prethodnih. Vrlo velika opasnost od vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom petka, pišu za HRT Tomislava Hojsak i Zoran Vakula.

Nakon suhog i pretežno sunčanog petka od subote će se pojavljivati pljuskovi s grmljavinom, a zapuhat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje jaka bura s olujnim udarima – što je uvod u promjenjiviji i u većini Hrvatske svježiji početak idućeg tjedna.

U petak sunčano, većinom uz vrućinu koja može biti opasna za zdravlje

Praznični petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz nebesko plavetnilo i obilje sunčana vremena. Jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 15 i 18°C te će pružiti dovoljno svježine za odmor uoči još jednog vrućeg dana s najvišom temperaturom od 34 do 36°C.

Podjednake jutarnje i dnevne vrijednosti temperature bit će i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje biti velika. Zbog izostanka vjetra bit će i poprilično sparno.

Iako će se uz ugodnih oko 15°C u gorju ujutro lakše disati nego u unutrašnjosti Istre i posebice na sjevernom Jadranu, danju će posvuda biti vruće i vrlo vruće uz 32 do 35°C, a opasnost od utjecaja toplinskog vala na zdravlje velika, na moru i vrlo velika. Popodne će na obroncima planina doći do umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a u Gorskom kotaru mala je vjerojatnost za lokalni pljusak. Ujutro većinom burin, a popodne umjeren jugozapadni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano, a tek mjestimice popodne oko planinskih vrhunaca poneki oblak. Jutro toplo i vrlo toplo uz 20 do 26°C, a danju vrlo vruće, od 33°C na otocima do 38°C u unutrašnjosti. Barem malo olakšanje donijet će popodne umjeren jugozapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske još jedan u nizu sunčanih i vrućih dana. Nakon toplog i vrlo toplog jutra uz 21 do 26°C temperatura zraka popodne će porasti na 33 do 36°C. Stoga će nakon još jedne neugodne noći opasnost vrućine po zdravlje biti velika.

Od subote nestabilnije, većinom i manje vruće

Jačanjem sjeveroistočnog vjetra toplinski val će već od subote na kopnu popuštati, a u nedjelju će upozorenja na vrućinu većinom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak pa je poneki pljusak s grmljavinom moguć već u subotu u područjima uz granicu sa Slovenijom, a od nedjelje i istočnije. Najčešći i lokalno izraženi vjerojatno će biti u ponedjeljak.

I na Jadranu će utjecaj vrućine postupno slabjeti, no za vikend će još prevladavati sunčano te vruće. U subotu je poneki pljusak moguć na sjeveru, a u ponedjeljak i na jugu. Zapuhat će bura, većinom umjerena i jaka, u nedjelju pod Velebitom s olujnim udarima, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...